Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντικός

Από το 1948 μέχρι το 1990, η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα ψυχικά νοσήματα, κάτι που άλλαξε στις 17 Μαΐου του 1990.

Article featured image
Article featured image

Από τη Μαρία Μιλτιάδου, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου


Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι τυχαίος, αλλά συγκεκριμένος και πολύ σημαντικός. Συγκεκριμένα, από το 1948 μέχρι το 1990, η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα ψυχικά νοσήματα, κάτι που άλλαξε στις 17 Μαΐου του 1990. Στη Γενική Συνέλευσή του στις 17 Μαΐου 1990, ο ΠΟΥ με ψήφισμά του τόνισε ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία».

Και έτσι, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και προς την εξάλειψη των προκαταλήψεων απέναντί τους!

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να περιμένουμε διεθνείς ημέρες για να δηλώσουμε «παρών» στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Σύμφωνα με το 3ο Νεοβαρόμετρο 2021, τα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Κύπρο σήμερα. Η καταπολέμηση των όποιων κοινωνικών ταμπού, τα οποία εμποδίζουν ομάδες νέων να κτίσουν το μέλλον τους όπως αυτοί το ονειρεύονται αλλά και να ζήσουν το παρόν τους, χωρίς να κουβαλούν το βάρος του «διαφορετικού», αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στον Οργανισμό Νεολαίας καταφέραμε να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους, ενώ στην 4η Εθνική Σύνοδο Νέων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αφήσαμε τους ίδιους τους νέους να μιλήσουν για τα κοινωνικά στερεότυπα, την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται, όπως την ονειρεύεται, χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις.

Ας μην περιμένουμε λοιπόν διεθνείς ημέρες για να μιλήσουμε για τη μεγάλη αξία της αποδοχής σε κάθε της έκφανση, σε οποιονδήποτε χώρο και για κάθε άνθρωπο. Μέσα από τα δικά μας κανάλια στον Οργανισμό Νεολαίας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αγαπήσει τη διαφορετικότητα και να την αποδεχθεί όχι μόνο στη σεξουαλικότητα αλλά και στο χρώμα, τη σημαία, τη θρησκεία, την εξωτερική εμφάνιση, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή που ονειρεύεται.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για έγκυρη ενημέρωση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση. Και μόνο έτσι θα έρθει η συμπερίληψη, ο σεβασμός και η επιθυμητή αλλαγή, η οποία αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα! Ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς το νομοθετικό σώμα, το οποίο μπορεί μέσω νομοσχεδίων να ανοίξει τον δρόμο στην ποινικοποίηση εγκλημάτων βίας κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, βάζοντας έτσι φραγμό στη βία εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, στη ρητορική μίσους ή στις διακρίσεις σε βάρος τους στο εργασιακό περιβάλλον ή στον χώρο της υγείας, στα Πανεπιστήμια ή ακόμα και στα σχολεία.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη, αλλά αξίζει τον κόπο. Στεκόμαστε και πορευόμαστε μαζί, για μια κοινωνία που δέχεται και αγκαλιάζει τα παιδιά της χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ