Η Ινδία κατέγραψε τον πιο θερμό Απρίλιο των τελευταίων 122 χρόνων

Ο υδράργυρος βρέθηκε περίπου 3,4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο.

Article featured image
Article featured image


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD) ανακοίνωσε χθες πως περιοχές στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες για τον μήνα Απρίλιο εδώ και 122 χρόνια!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMD, οι μέγιστες θερμοκρασίες τον Απρίλιο κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην κεντρική Ινδία, καθώς κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στους 37,8 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, κατά μέσο όρο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ο υδράργυρος ανήλθε στους 35,9 βαθμούς Κελσίου, περίπου 3,4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο. Σε εθνική κλίμακα, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 1901, με τη μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

«Αν δείτε τις μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη βορειοδυτική και στην κεντρική Ινδία, θα διαπιστώσετε ότι ήταν οι υψηλότερες εδώ και 122 χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μοχαπάτρα προανήγγειλε πως οι πολιτείες Γκουτζαράτ, Ρατζαστάν, Παντζάμπ και Χαριάνα αναμένεται να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Μάιο. Προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι δεν θα κληθούν να αντέξουν τη ζέστη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο μήνας Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός που έχει γνωρίσει η Ινδία τα τελευταία 122 χρόνια.

Στην Ινδία οι καύσωνες είναι συχνοί από τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά φέτος οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο και Απρίλιο

Στη βόρεια επαρχία της Παντζάμπ, γνωστή και ως «το καλάθι με το ψωμί της Ινδίας», οι ακραίες συνθήκες δεν επηρεάζουν μόνο στους πολίτες αλλά και τα χωράφια, που τρέφουν πάμπολλες οικογένειες. 

Ο Gurvinder Singh, διευθυντής γεωργίας στην περιοχή, επεσήμανε πως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς τον Απρίλιο, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή σιταριού

«Εξαιτίας του καύσωνα είχαμε απώλειες πάνω από 500 κιλά ανά εκτάριο» είπε. 

Ακόμα ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στη χώρα είναι οι διακοπές ρεύματος, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Περιοχές μένουν χωρίς ηλεκτρισμό ακόμα και 9 ώρες ημερησίως. 

Τα αποθέματα άνθρακα μειώθηκαν σημαντικά σε τρία από τα πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Δελχί και ακυρώνονται εκατοντάδες διαδρομές επιβατηγών τρένων, ώστε να φτάσουν στην περιοχή εμπορικά τρένα με προμήθειες άνθρακα. 

Η Chandni Singh επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης, μελλοντικής, προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά τονίζει πως και αυτό έχει όρια. «Αυτός ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιβίωσης». 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ