«Τρεις Ιεράρχαι»: Εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο που αγνοείτο για μισό αιώνα

Είχε βυθιστεί αύτανδρο και μετέφερε 378 τόνους καλαμπόκι-αραβόσιτο.

Article featured image
Article featured image


Πάνω από μισό αιώνα αγνοείτο το μότορσιπ «Τρεις Ιεράρχαι» που βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου του 1959. Ταυτοποιήθηκε 63 χρόνια μετά σε βάθος 87,2 μέτρων, βορειοδυτικά της Μακρονήσου, από την ερευνητική ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η διερεύνηση και ταυτοποίηση του ναυαγίου έγινε με το υποβρύχιο ρομποτικό όχημα ROV, Super Achille.

navagio-tris-ierarxe-15_city.jpg
Πρύμνη του ναυαγίουnavagio-tris-ierarxe-16_city.jpg
Πρυμναίο αμπάρι και κατάστρωμα διακρίνεται το κουβούσιΤο μότορσιπ είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά την προηγούμενη της βύθισής του στις 5:10 το απόγευμα, μεταφέροντας 378 τόνους καλαμπόκι-αραβόσιτο. Επρόκειτο να ξεφορτώσει αρχικά 278 τόνους καλαμπόκι- αραβόσιτο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα μετέφερε το υπόλοιπο φορτίο στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Αφού φόρτωσε στα αμπάρια του το καλαμπόκι, τοποθετηθήκαν επί του καταστρώματος τρία στρατιωτικά φορτηγά 6Χ6 τύπου GMC (General Motors Corporation Truck) συνολικού βάρους 14,4 τόνων ως μεταφορά για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού.

navagio-tris-ierarxe-5_city.jpgnavagio-tris-ierarxe-6_city.jpg
Φωτογραφική αποτύπωση και σχέδιο σε ένα από τα στρατιωτικά φορτηγά που βρέθηκαν πλησίον του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣΤην ημέρα του απόπλου όμως επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους που πλησίαζαν τα 8 μποφόρ. Το πλοίο δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του. Βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου 1959, μαζί με το 9μελές πλήρωμα ναυτικών. Παρόλο που το πλοίο διέθετε ασύρματο δεν πρόλαβε να εκπέμψει SOS.

navagio-tris-ierarxe-3_city.jpg
Φωτογραφική αποτύπωση και σχέδιο του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣΤην επόμενη του απόπλου εντοπίστηκε παρασυρόμενη λέμβος ανοιχτά από την περιοχή Πούντα Ζέζα καθώς και ένα ξύλινο κάλυμμα του αμπαριού, που ρυμουλκήθηκαν στο Λαύριο. Αναγνωρίστηκαν ότι ανήκαν στο «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ». Επίσης εντοπίστηκε ανάκλιντρο καθίσματος στην βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος που αναγνωρίστηκε ότι άνηκε στα φορτηγά που μετέφερε το πλοίο. Αυτά ήταν και τα μοναδικά ευρήματα που μαρτυρούσαν τι είχε συμβεί.

navagio-tris-ierarxe-12_city.jpg
Πρύμνη του ναυαγίουΌπως διαπιστώθηκε κατά την ταυτοποίησή του, το τιμόνι - πηδάλιο του μότορσιπ είναι στριμμένο στην θέση όλο αριστερά, ενώ τα τρία στρατιωτικά φορτηγά βρέθηκαν εκτός ναυαγίου, διασκορπισμένα στο βυθό κοντά στο ναυάγιο. Το μότορσιπ ήταν το πρώην Πηνειός του Πολεμικού Ναυτικού με το μήκος του να φτάνει τα 43 μέτρα και το πλάτος του τα 7,6.

navagio-tris-ierarxe-2_city.jpg
Η πλώρη του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣnavagio-tris-ierarxe-1_city.jpg
Αριστερός διάδρομος αλουές που οδηγούσε στις καμπίνες του πλοίου. Φωτογραφία: ΑΠΕnavagio-tris-ierarxe-4_city.jpg
Τμήμα της υπερκατασκευής του ναυαγίουnavagio-tris-ierarxe-7_city.jpg
Ηχοβολιστική απεικόνιση στρατιωτικού φορτηγού 6Χ6 τύπου G.M.C σε βάθος 87,2 μέτρων.navagio-tris-ierarxe-8_city.jpg
Καμπίνα στρατιωτικού φορτηγού G.M.C σε βάθος 87,2 μέτρα, διακρίνεται το ξύλινο τιμόνι.navagio-tris-ierarxe-9_city.jpg
Απεικόνιση ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ στο βυθό. Σχέδιο : Άρης Μπιλάλης.navagio-tris-ierarxe-10_city.jpg
Ένα από τα στρατιωτικά φορτηγά G.M.C 6Χ6 διασκορπισμένα στο βυθό κοντά στο ναυάγιο διακρίνεται το ξύλινο τιμόνι.navagio-tris-ierarxe-11_city.jpg
Εφημερίδα της εποχής.navagio-tris-ierarxe-13_city.jpg
Πρυμναίο αμπάρι διακρίνεται το κουβούσιnavagio-tris-ierarxe-14_city.jpg
Αριστερή πλευρά ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ διακρίνεται η κουπαστήΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ