Αφγανοί παρουσιαστές καλύπτουν τα πρόσωπά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες συναδέλφους τους

Πριν από λίγες μέρες, οι Ταλιμπάν επέβαλαν στις γυναίκες τηλεπαρουσιάστριες να φορούν μάσκες στον «αέρα» για να μην φαίνεται το πρόσωπό τους, συνεχίζοντας να βυθίζουν τη χώρα σε έναν επικίνδυνο συντηρητισμό.

Article featured image
Article featured image


Άνδρες τηλεοπτικοί παρουσιαστές στο Αφγανιστάν φορούν μάσκες προσώπου στον «αέρα» για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες τηλεπαρουσιάστριες, μετά την εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

afghanistan (1).jpg



Σε μια διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάστηκε #FreeHerFace, άνδρες στο τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News φόρεσαν μάσκες για να στηρίξουν τις γυναίκες συναδέλφους τους και να στηλιτεύσουν τις συνέπειες της υποχρεωτικής κάλυψης των προσώπων που τους επέβαλαν οι Ταλιμπάν.



Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Διάδοσης της Αρετής και Αποτροπής της Φαυλότητας των Ταλιμπάν διέταξε όλα τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν μάσκες για τις γυναίκες παρουσιάστριες. «Η απόφαση ήταν οριστική και δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πολλές παρουσιάστριες αψήφησαν την εντολή και εμφανίστηκαν με ακάλυπτα πρόσωπα, ωστόσο μόλις μια ημέρα μετά, εμφανίστηκαν εκ νέου με μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπό τους, υπό τον φόβο των κατακτητών.

Η τελευταία αυτή απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά το διάταγμα πως όλες οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν κυκλοφορούν και οι άνδρες συγγενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. 



Η Lema Spesali, 27 ετών, παρουσιάστρια ειδήσεων για το 1TV στην Καμπούλ, είπε στον Guardian ότι έμαθε για το τελευταίο διάταγμα των Ταλιμπάν κατά την άφιξή τους στα γραφείο του δικτύου το πρωί της Κυριακής.

«Δύο μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο γραφείο μας και είπαν ότι η απόφαση για την υποχρεωτική κάλυψη των γυναικών παρουσιαστριών πρέπει να εφαρμοστεί. Είχαμε μια συνάντηση και έπρεπε να αποδεχτούμε την εντολή των Ταλιμπάν, αλλά αποφασίσαμε ότι οι άνδρες συνάδελφοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκες και να σταθούν δίπλα στις γυναίκες συναδέλφους», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών κυριαρχίας των Ταλιμπάν, η παρουσιάστρια αναγκάστηκε επίσης να αλλάξει τα αγαπημένα της πολύχρωμα ρούχα με μακριά φορέματα, ενώ δηλώνει απογοητευμένη και σοκαρισμένη από το τελευταίο «χτύπημα».

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να πάρω οξυγόνο», είπε.



Ένας 29χρονος άνδρας παρουσιαστής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε στον Guardian ότι αυτός και άλλοι άνδρες συνάδελφοί του είχαν φορέσει μάσκες για να δουλέψουν τις τελευταίες δύο ημέρες. Όταν η διαταγή των Ταλιμπάν έφτασε στο γραφείο τους, είπε, οι γυναίκες συνάδελφοι ήταν σαφώς απογοητευμένες.

«Το να βγαίνεις στον αέρα ενώ φοράς μάσκα είναι πολύ ενοχλητικό. Όταν μεταδίδω τα νέα με μάσκα, νιώθω ότι κάποιος με έχει αρπάξει από τον λαιμό και δεν μπορώ να μιλήσω».

afghan-tv_wide-d5f1808855c7d8ae85092d86714c5d5a7ea48a02.jpg

np_file_160481.jpg



Οι περιορισμοί στις Αφγανές γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί καθώς, μεταξύ άλλων, τους έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια χωρίς άνδρα συνοδό - πρέπει απαραιτήτως να είναι συγγενής - αλλά και έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα τέλη Μαρτίου είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τα γυμνάσια και λύκεια θηλέων. 

Ακόμη, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις σχολές οδήγησης στη Χεράτ να μην δίνουν πλέον διπλώματα στις γυναίκες. Πιο πρόσφατα, οι αρχές των Ταλιμπάν, επίσης στην πόλη Χεράτ, απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε διαχωρισμός ανδρών και γυναικών στα δημόσια πάρκα της πόλης, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ