Μια ομάδα νησιών στη Σκωτία προσφέρει 50.000 λίρες σε όποιον μετακομίσει εκεί

Tα πρώτα «χρυσά καλωσορίσματα» αναμένεται να δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Article featured image
Article featured image


Μια ομάδα νησιών της Σκωτίας στην προσπάθειά της να πείσει Βρετανούς και άλλες οικογένειες από όλο τον κόσμο να μετακομίσουν εκεί, θα προσφέρει 50.000 λίρες σε όσους επέλεξαν να μετεγκατασταθούν στο έδαφός τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης έληξε τον Οκτώβριο και μετά τη διαβούλευση, τα πρώτα «χρυσά καλωσορίσματα» αναμένεται να δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν οι Times.

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης της Σκωτίας να καταπολεμήσει την πληθυσμιακή μείωση και τη μεγάλη αύξηση των τιμών των κατοικιών σε αυτές τις περιοχές, θα προσφερθούν ομόλογα των 50.000 λιρών σε 100 οικογένειες που εκδήλωσαν την επιθυμία να εγκατασταθούν στα Δυτικά Νησιά (Εβρίδες) και στα νησιά Όρκνεϊ (Ορκάδες). Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προσφέρει 100 ομόλογα με συνολικό κόστος 5 εκατομμυρίων λιρών.

Οι Εβρίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, το οποίο αποτελεί ένα εκτεταμένο και ποικιλόμορφο αρχιπέλαγος. Από τα περίπου 500 νησιά των Εβρίδων κατοικούνται μόνο τα 51. Οι Ορκάδες είναι αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται κοντά στις βόρειες ακτές της Σκωτίας, από τις οποίες απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα, και νότια από τα νησιά Σέτλαντ. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από περίπου 70 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 19. [Πηγή: Wikipedia]

orkney.jpg



To λεγόμενο «χρυσό καλωσόρισμα (golden hello)» των 50.000 λιρών στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω νησιωτικές κοινότητες θα επιβιώσουν βοηθώντας τους ανθρώπους να «αγοράσουν σπίτια, να ξεκινούν επιχειρήσεις και να ‘χτίσουν’ τη ζωή τους εδώ μακροπρόθεσμα».

Ο Alasdair Allan, του Scottish National Party και μέλος του κοινοβουλίου της Σκοτίας για τις Δυτικές Νήσους, είπε στους Times ότι: «Η ερήμωση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις νησιωτικές κοινότητές μας. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε τις τάσεις μείωσης του πληθυσμού θα πρέπει να ενθαρρύνεται».

«Αυτά τα ομόλογα θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτια, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις και να ζήσουν εδώ», ανέφερε περαιτέρω. Τα νέα ομόλογα αποτελούν μέρος των εθνικών σχεδίων της κυβέρνησης για τα νησιά που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της ερήμωσης σε πολλές νησιωτικές κοινότητες.

4444.jpg
Callanish Stones / Lewis Island



Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την εν λόγω πρωτοβουλία. Ο Liam McArthur, μέλος επίσης του Κοινοβουλίου από το κόμμα Scottish Liberal Democrats, πιστεύει ότι τα 5 εκατομμύρια λίρες που δεσμεύονται για αυτήν την ενέργεια θα ωφελήσουν μόνο «μια μικρή μειοψηφία» και ενδεχομένως ακόμη και «να εντείνουν τους διαχωρισμούς αντί να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της ερήμωσης στις νησιωτικές κοινότητες».

Αντίθετα, προτείνει ότι «αντί να προσφέρουν 'δωροδοκίες' σε μεμονωμένα άτομα», οι υπουργοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση «των κακών συγκοινωνιακών συνδέσεων, των ανύπαρκτων ευρυζωνικών συνδέσεων και των μη οικονομικά προσιτών κατοικιών» - μόνο μερικοί από τους παράγοντες που πιστεύει ότι κρατούν πίσω τις τοπικές οικονομίες.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων και Νήσων, Mairi Gougeon, υπερασπίστηκε την κίνηση, επιμένοντας ότι «δεν είναι δωροδοκία, δεν είναι τέχνασμα» αλλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Uisdean Robertson, πρόεδρος της Eπιτροπής Mεταφορών και Yποδομής του συμβουλίου των Δυτικών Νήσων, είπε ότι το νέο σχέδιο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη – ακόμα και από τη Νότια Αμερική και το Εκουαδόρ. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν «νέοι με οικογένειες» που να έχουν «κάποια σχέση με το νησί και που να θέλουν να ζήσουν εκεί - όχι μόνο όποιος πιστεύει ότι θα ήταν ένας εύκολος τρόπος να λάβει 50.000 λίρες».


Με πληροφορίες από The Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ