Η Ayla γεννήθηκε με μακροστομία και έγινε viral λόγω του «μόνιμου χαμόγελού» της

Μόνο 14 περιπτώσεις ανθρώπων είναι καταγεγραμμένες με αυτήν την πάθηση. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από instagram / @ cristinakylievercher_

Η 21χρονη Christina Vercher και ο 20χρονος σύζυγός της, Blaize Mucha, από την Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, έφεραν στον κόσμο τη μικρή Ayla, τον Δεκέμβριο του 2021 και η μαμά της αποκάλυψε πως έπαθε «τεράστιο σοκ» όταν είδε πως η κόρη της γεννήθηκε με ένα «μόνιμο χαμόγελο».

Κατά τη διάρκεια της γέννας, που έγινε με καισαρική τομή, οι γονείς ενημερώθηκαν πως το στόμα της κόρης τους δεν είχε σχηματιστεί «φυσιολογικά» και ότι η μικρή Ayla είχε αναπτύξει μια πάθηση που ονομάζεται bilateral macrostomia (αμφοτερόπλευρη μακροστομία), μια σπάνια πάθηση όπου οι γωνίες του στόματος δεν συγχωνεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, έχουν καταγραφεί μόνο 14 περιπτώσεις της πάθησης στην ιατρική βιβλιογραφία.



Όταν οι γιατροί παρέδωσαν την Ayla στους γονείς της, παρατήρησαν ότι είχε ένα μεγάλο στοματικό άνοιγμα, το οποίο αρχικά μπέρδεψε ακόμα και τους γιατρούς καθώς δεν είχε εντοπιστεί στις σαρώσεις των υπερήχων της.

«Μόλις γεννήθηκε ήταν πολύ εμφανής ο σχηματισμός, αφού η Ayla ήταν τόσο μικροσκοπική», λέει η Christina. «Ανησυχήσαμε αμέσως. Ο Blaize και εγώ δεν γνωρίζαμε αυτήν την πάθηση, ούτε είχαμε συναντήσει ποτέ κάποιον που γεννήθηκε με μακροστομία. Οπότε μάς προκάλεσε τεράστιο σοκ».

Όπως αναφέρει η DailyMail, η πάθηση είναι τόσο σπάνια που αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο Flinder έβλεπαν μια τέτοια περίπτωση.



«Αυτό έκανε την εμπειρία ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να μας απαντήσει ένας γιατρός», είπε η Christina, η οποία πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ήταν πολύ σχολαστική.

Μετά από ημέρες εξετάσεων οι γιατροί τούς καθησύχασαν λέγοντάς τους ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να ελέγξουν και πως δεν ήταν δικό τους λάθος.

Εκτός από την αισθητική εμφάνιση, τα βρέφη με αυτήν την πάθηση μπορούν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα με τον θηλασμό. Για ιατρικούς λόγους, οι ασθενείς με την πάθηση της Ayla συμβουλεύονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να διασφαλιστεί ότι θα έχουν ένα λειτουργικό στόμα καθώς μεγαλώνουν.



«Δεν έχουμε λάβει ακόμη τις ακριβείς προδιαγραφές της χειρουργικής επέμβασης, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτό περιλαμβάνει “κλείσιμο” του δέρματος που οδηγεί σε ελάχιστες ουλές», είπε η 21χρονη μητέρα.

Λίγους μήνες αργότερα, σε μια αναζήτηση για περισσότερες πληροφορίες και για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, η Cristina και η Blaize δημιούργησαν έναν λογαριασμό στο TikTok για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ