Υγεία
Έρευνα έδειξε ότι η σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλό μας
Και μάλιστα κατά (πάρα) πολλά χρόνια.
Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως η συρρίκνωση και η ατροφία. Οι Βρετανοί επιστήμονες που εκπόνησαν εκείνη τη μελέτη, βρήκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ασθενών πριν και μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό.
Τώρα, μια άλλη μεγάλη μελέτη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19 για όσους νόσησαν σοβαρά, καταλήγει επίσης, σε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η γνωστική εξασθένηση, ως αποτέλεσμα της σοβαρής νόσησης με κορωνοϊκό, είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μεταξύ 50 και 70 ετών και ισοδυναμεί με απώλεια 10 βαθμών IQ, λέει μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College του Λονδίνου.
Όπως προκύπτει, όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό μπορεί να δουν τον εγκέφαλό τους να γερνάει κατά δύο ολόκληρες δεκαετίες. Αυτό συνεπάγεται επίσης και την απώλεια εξυπνάδας -δηλαδή λειτουργίας του εγκεφάλου- που κατά αντιστοιχία ισοδυναμεί με 10 μονάδες της μέτρησης IQ.
Οι ερευνητές, στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, χρησιμοποίησαν 46 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό το 2020. Το 1/3 από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λογική, έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 66.008 πολιτών, από τον γενικό πληθυσμό.
Όπως προέκυψε, οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο ακριβείς και λιγότερο γρήγοροι, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ είχαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τεστ, στα οποία έπρεπε να βρουν μια κατάλληλη λέξη, για να περιγράψουν ένα πρόβλημα.
Το συγκεκριμένο σύμπτωμα περιγράφεται γενικά από πολλούς ασθενείς που πάσχουν από Long Covid, οι οποίοι το περιγράφουν ως «θολό μυαλό» ή «ομίχλη εγκεφάλου».
Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σοβαρότητα της νόσησης σχετίζεται με το εύρος των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.
Δυστυχώς, αν και ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις σε όλα τα παραπάνω μετά το πέρας 10 μηνών από τη νόσηση, κάποιοι μπορεί να μην επανακάμψουν ποτέ και αυτή η απώλεια της απόδοσης του εγκεφάλου τους να είναι μόνιμη.
«Μόνο στην Αγγλία, περίπου 40.000 άνθρωποι μπήκαν σε ΜΕΘ με Covid-19 και πολλοί περισσότεροι νόσησαν, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν. Αυτό σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκεί έξω εξακολουθεί να βιώνει προβλήματα γνωστικής λειτουργίας πολλούς μήνες μετά», σημειώνει ο Άνταμ Χαμσάιρ από το Imperial College του Λονδίνου.
Ο Ντέιβιν Μίνον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, υποστηρίζει πως ο βαθμός αδυναμίας συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας.
«Η Covid προκαλεί προβλήματα σε μια πληθώρα οργάνων στο σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της γνωστικής λειτουργίας μας και της ψυχολογικής υγείας. Αν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο και όλες τις δόσεις, θα έχεις λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οπότε όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι λιγότερα», λέει.
Ωστόσο, οι ερευνητές της μελέτης προειδοποιούν ότι ακόμα και αυτοί που πέρασαν ήπια τον Covid-19, μπορεί να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, έστω σε μικρότερο βαθμό.
Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ή ακόμα και φλεγμονή στους ιστούς του εγκεφάλου.