Άνδρας ανέφερε ότι το πέος του μίκρυνε κατά 4cm λόγω Covid

Το «Covid Dick» είναι μια σπάνια μεν, υπαρκτή δε παρενέργεια που προκαλεί η νόσηση με κορωνοϊό.

Article featured image
Article featured image


Ένας 30χρονος Αμερικανός ανέφερε ότι το πέος του μίκρυνε κατά τέσσερα περίπου εκατοστά αφού νόσησε με κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα σπάνιο μακροχρόνιο σύμπτωμα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική «Sun», ο άνδρας του οποίου το όνομα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του, καθώς οι γιατροί τού κατέστησαν σαφές πως η απώλεια είναι μόνιμη.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι ουρολόγοι κάνουν λόγο για πραγματικό φαινόμενο, δίνοντάς του την ονομασία «Covid Dick», καθώς το πέος μπορεί να μικρύνει λόγω βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία.

Παλαιότερη έρευνα εξάλλου του University College του Λονδίνου, στην οποία πήραν μέρος 3.762 άτομα, έδειξε ότι ένα από τα 203, αλλά πιο σπάνια μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού, είναι η σμίκρυνση του πέους.

Μιλώντας στο podcast «How to Do It», ο Αμερικανός εκμυστηρεύτηκε: «Είμαι ένας ετεροφυλόφιλος άντρας στα 30 μου. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους κόλλησα COVID-19 και ήμουν πολύ άρρωστος. Όταν βγήκα από το νοσοκομείο, είχα κάποια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτά σταδιακά βελτιώθηκαν με κάποια ιατρική φροντίδα, αλλά φαίνεται να έχω μείνει με ένα μόνιμο πρόβλημα. Το πέος μου έχει συρρικνωθεί. Πριν αρρωστήσω, ήμουν πάνω από τον μέσο όρο, όχι τεράστιος, αλλά σίγουρα μεγαλύτερος από το κανονικό. Τώρα έχω χάσει περίπου 1,5 ίντσα (περίπου 3,8 εκατοστά) και είμαι σαφώς μικρότερος από τον μέσο όρο. Προφανώς οφείλεται σε αγγειακή βλάβη και οι γιατροί μου φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να είναι μόνιμο. Δεν θα έπρεπε πραγματικά να έχει σημασία, αλλά είχε βαθύ αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μου για τις ικανότητές μου στο κρεβάτι».


Ντόμινο της στυτικής δυσλειτουργίας

Η Αμερικανίδα ουρολόγος Ashley Winter MD εξήγησε ότι η συρρίκνωση του πέους μετά τον κορωνοϊό είναι ένα «ντόμινο φαινόμενο της στυτικής δυσλειτουργίας».

«Είναι αλήθεια ότι η στυτική δυσλειτουργία οδηγεί σε σμίκρυνση. Όταν το πέος δεν τεντώνεται μόνο του καθώς δεν αιματώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε βράχυνση του πέους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν με σμίκρυνση μόνο εάν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας τους είναι φυσική, όπως ο καρκίνος. Από την άλλη, οι ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση ή η κατάθλιψη, δεν συνδέονται με τη συρρίκνωση του πέους.

Τα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι ο κορωνοϊός μπορεί στην πραγματικότητα να εισέλθει και επομένως πιθανόν να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.

Σύμφωνα πάντα με τη Winter, όταν ο ιός εισέρχεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο πέος, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή ροή του αίματος. Κάτι που δεν επιτρέπει στο πέος να σκληρύνει το ίδιο αποτελεσματικά.

«Βρήκαμε ότι ο ιός επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία», έχει επιβεβαιώσει και ο ανώτερος ερευνητής Δρ Ranjith Ramasamy, διευθυντής του προγράμματος αναπαραγωγικής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, προσθέτοντας: «Τα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία δυσλειτουργούν και δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό αίμα για να εισέλθει στο πέος και να πραγματοποιηθεί στύση».

Ο Ramasamy το συνέκρινε μάλιστα με τις βλάβες στους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με COVID-19.

«Πιστεύουμε ότι το πέος θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνιμο», κατέληξε.

Η Winter αναφέρθηκε επίσης σε μια μελέτη στην οποία οι ουρολόγοι βρήκαν σωματίδια του κορωνοϊού στα πέη δύο ανδρών που είχαν στυτική δυσλειτουργία, αφού είχαν αναρρώσει πλήρως.

Και οι δύο άνδρες είχαν «φυσιολογική στυτική λειτουργία» πριν κολλήσουν COVID-19, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο World Journal of Men's Health. Αλλά επτά με εννέα μήνες μετά τη μόλυνσή τους, έψαχναν για χειρουργική επέμβαση μεγέθυνσης πέους με εμφύτευμα.



Μπορεί να γίνει κάτι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία και τις επιπτώσεις της. Το τέντωμα του πέους με ασκήσεις ή ειδικές συσκευές είναι μία από αυτές σε όσους αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα, είτε λόγω φυσικών αιτίων είτε λόγω ασθένειας.

Μια καλή λύση είναι η αντλία κενού, ένας σωλήνας που εφαρμόζει πάνω από το πέος και αντλεί αέρα, προκαλώντας περισσότερη ροή αίματος στον «αρχηγό των γεννητικών οργάνων».

Όπως εξήγησε η Winter, αυτοί οι τύποι θεραπειών χορηγούνται σε άνδρες κατά τη φάση της στυτικής δυσλειτουργίας τους για να αποφευχθεί η μακροχρόνια βλάβη. Η άλλη συμβουλή της πάντως στον Αμερικανό άνδρα ήταν να βρει έναν τρόπο να αποδεχτεί το νέο του μέγεθος.

«Το μήκος του πέους δεν καθορίζει κάποιον. Και η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δυσαρέσκειας με το μήκος του πέους είναι πραγματικά αυτο-οδηγούμενη και όχι συντροφική», ανέφερε.



Με πληροφορίες από sputniknews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ