Ασθενείς θετικοί στην Όμικρον ανέφεραν ένα συγκεκριμένο δερματικό σύμπτωμα

Ποιοι είναι οι δύο τύποι εξανθημάτων που πρέπει να προσέξουμε.

Article featured image
Article featured image


Παγκόσμιο «συναγερμό» έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον να αυξάνονται, η δυνατότητα εντοπισμού των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της εξάπλωσης της μετάδοσης. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι αρκετά διαφορετικά από τα παραδοσιακά σημάδια του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν συνεχή βήχα, πυρετό και απώλεια/αλλαγή της μυρωδιάς και της γεύσης, ομοιάζοντας περισσότερο με τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος.



Εξανθήματα στο δέρμα

Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο σημάδι στο δέρμα θα μπορούσε, επίσης, να σηματοδοτεί το στέλεχος του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mirror. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ανέφεραν πολλοί ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή που βασίζει τις πληροφορίες της από τη μελέτη του ZOE COVID Study app, στους ασθενείς εμφανίστηκαν δύο τύποι εξανθήματος στο δέρμα.

Το πρώτο είναι ένα εξάνθημα τύπου κυψέλης που εμφανίζεται ξαφνικά με τη μορφή ανυψωμένων εξογκωμάτων στο δέρμα. Αυτά τείνουν να προκαλούν έντονη φαγούρα και συχνά ξεκινούν με έντονο κνησμό στις παλάμες ή τα πέλματα.

Ο δεύτερος τύπος εξανθήματος παρουσιάζει ερυθρότητα και εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και των ποδιών. Το συγκεκριμένο εξάνθημα μπορεί να επιμείνει για μέρες ή και εβδομάδες, εν αντιθέσει με το πρώτο που φεύγει γρήγορα αλλά ίσως επανεμφανιστεί.

Ένα άλλο σύμπτωμα, που είναι και το πιο σπάνιο, παρατηρήθηκε σε ασθενείς νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Συνήθως έχει τη μορφή εξογκωμάτων κόκκινου ή μοβ χρώματος, που προκαλούν πόνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που να συνδέονται με την covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ