Apple, Google και Microsoft συνεργάζονται για να δώσουν τέλος στους κωδικούς πρόσβασης

Υπόσχονται πως η εναλλακτική που θα προσφέρουν είναι πιο αξιόπιστη, ασφαλής και εύκολη.

Article featured image
Article featured image


Οι κωδικοί ασφαλείας αποτελούν πονοκέφαλο για τους περισσότερους, καθώς υπάρχει η ανάγκη να θυμόμαστε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικές υπηρεσίες, πρέπει να αλλάζουν σχετικά συχνά – ή τουλάχιστον αυτό προτείνεται – και η σημείωσή τους κάπου αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των δεδομένων μας.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης, οι οποίοι δεν απαιτούν τη χρήση ενός μακροσκελή και περίπλοκου κωδικού, αλλά η πρακτική δεν είναι τόσο διαδεδομένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς ιστότοπους.

Η Apple, η Google και η Microsoft σε μία κοινή προσπάθεια, θέλουν να επεκτείνουν την πρόσβαση χωρίς τη χρήση κωδικών με ένα πρότυπο που δημιούργησε η «FIDO Alliance» και το «World Wide Web Consortium». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιριών, το νέο αυτό χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στις ιστοσελίδες και στις εφαρμογές να προσφέρουν αξιόπιστη, ασφαλή και εύκολη πρόσβαση χωρίς sign-in με κωδικό, σε χρήστες ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιούν ή της πλατφόρμας.



Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αυθεντικοποίηση χρήστη της FIDO για να συνδεθούν σε μια ιστοσελίδα ή εφαρμογή ανεξαρτήτως της πλατφόρμας. Επιπλέον θα έχουν αυτοματοποιημένη πρόσβαση στα FIDO πιστοποιητικά τους χωρίς να χρειάζεται να προσθέτουν κάθε λογαριασμό κάθε φορά που αλλάζουν συσκευή.

Το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι η βιομετρική πιστοποίηση ή ένα PIN. Το νέο χαρακτηριστικό έχει σκοπό να καταστήσει τις phishing επιθέσεις ανούσιες, αφού δεν θα υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης που θα μπορούν να αποσπάσουν οι χάκερ. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναμένεται να εφαρμόσουν το νέο χαρακτηριστικό την επόμενη χρονιά και θα το κάνουν διαθέσιμο μέσω μίας αναβάθμισης του λειτουργικού τους.


Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ