Ωστόσο, «δεν είναι καλή ιδέα να πλησιάζεις πολύ την αστική πανίδα», είπε ο Γκρεγκ Άλμπερι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution».
«Είναι απίθανο αυτά τα ζώα του αστικού περιβάλλοντος να είναι η αιτία της επόμενης ‘ασθένειας Χ’, αλλά συχνά παραμένουν αιτία γνωστών σοβαρών ασθενειών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενος το παράδειγμα της λεπτοσπίρωσης, μιας βακτηριακής ασθένειας που μεταδίδεται συνήθως από τα ποντίκια.
«Επειδή εξετάζαμε εδώ και πολύ καιρό τα ζώα που ζουν στις πόλεις, γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα παράσιτά τους που υπάρχουν ελάχιστα που είναι άγνωστα. Η πανίδα στην ύπαιθρο είναι πολύ πιο άγνωστη και πιο πιθανή να μας παράσχει την επόμενη μεγάλη απειλή», όπως δήλωσε.
Ωστόσο οι άνθρωποι που είναι σε τακτική επαφή με ποντίκια, είναι σωστό να περιγράφονται ως «σφουγγάρια ασθενειών», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρίτσαρντσον, καθηγητής Αστικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.
Ο ‘Αλμπερι και ο συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Κόλιν Κάρλσον, δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα έρευνες που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νέων επιδημιών.
Ανακάλυψαν ότι όταν ζώα όπως οι νυχτερίδες φεύγουν σε πιο δροσερές περιοχές, αναμιγνύονται για πρώτη φορά με άλλα είδη και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις ασθένειες που μπορεί αργότερα να μολύνουν τον άνθρωπο.
Οι έρευνές του για την υπερθέρμανση του πλανήτη έδειξαν επίσης ότι νέες ευκαιρίες για τους ιούς να μεταπηδούν από ένα ζώο στο άλλο θα εμφανίζονται πλέον πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές παρά στα δάση.