Παππούς με Αλτσχάιμερ μαχαίρωσε την εγγονή του αλλά λέει ότι δεν το θυμάται

Ο 88χρονος Ιάπωνας ομολόγησε ότι πριν από δύο χρόνια σκότωσε την 16χρονη εγγονή του, ωστόσο δεν θυμάται να το έκανε.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από pexels

Σε τραγωδία εξελίχθηκε ένας οικογενειακός καβγάς, όταν μια έφηβη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον παππού της, σε μια υπόθεση που σόκαρε ένα ολόκληρο έθνος.

Τον περασμένο μήνα, ο 88χρονος Ιάπωνας Susumu Tomizawa, ομολόγησε ότι πριν από δύο χρόνια σκότωσε την εγγονή του Tomomi, 16 ετών. Ωστόσο, δεν θυμάται να το έκανε.

Ο Tomizawa πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια μη αναστρέψιμη νευρολογική διαταραχή που καταστρέφει τους νευρώνες και συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου. Στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης του πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία καθώς η ασθένειά του προκαλεί άνοια, ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι η απώλεια μνήμης.

Επικαλούμενοι την άνοια και την κατανάλωση αλκοόλ, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάντως δεν τον δικαίωσε και στις 31 Μαΐου ο 88χρονος καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλακή για φόνο, σύμφωνα με το CNNi.



Η υπόθεση έχει σοκάρει πολλούς στην Ιαπωνία, ένα έθνος όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια συνεχώς αυξάνεται. Η δίκη μεταδόθηκε μέσω live και πολλοί ήταν εκείνοι που την παρακολούθησαν εκφράζοντας την συμπάθειά τους προς τον κατηγορούμενο καθώς και τη θλίψη τους προς την οικογένεια της Tomomi.

Ο φόνος συνέβη το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 όταν, μετά από έναν καβγά, ο παππούς άρπαξε ένα μαχαίρι 17 εκατοστών και χτύπησε επανειλημμένα την εγγονή του με το μαχαίρι στο λαιμό.

Τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του 88χρονου Tomizawa άρχισαν όταν ο ίδιος κάλεσε τον μεγαλύτερο γιό του λέγοντάς του ότι βρήκε το πτώμα της Tomomi χωρίς να μπορέσει να δώσει καμία εξήγηση. Η διανοητική κατάσταση του Tomizawa βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης καθώς γιατροί, δικηγόροι και δικαστές διαφωνούσαν για το αν ο άνδρας σκότωσε εν γνώσει του την εγγονή του.

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο αναγνώρισε την ασθένεια του κατηγορουμένου, πρόσθεσε όμως ότι ο ηλικιωμένος κατανοεί το βάρος των πράξεών του. «Μετά από προσεκτική εξέταση του κατηγορουμένου, λάβαμε μια προσεκτική ετυμηγορία», είπε ο δικαστής ανακοινώνοντας την ποινή.

Η Ιαπωνία έχει έναν από τους μεγαλύτερους ηλικιωμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Πάνω από το 20% των κατοίκων του είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με κρατικά αρχεία, και ο αριθμός των αιωνόβιων Ιαπώνων αυξάνεται.

Η άνοια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία που ζουν με την πάθηση. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά καθώς η χώρα συνεχίζει να γερνάει γρήγορα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ