Αυτή είναι μία από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς στην Κύπρο

Μια μαυρόασπρη φωτογραφία του προηγούμενου αιώνα και μία ιστορία που αποτελεί επιτομή της γυναικείας χειραφέτησης στο νησί.

Article featured image
Article featured image


Το πρώτο αυτοκίνητο στην Κύπρο το έφερε το 1907 ένας επιφανής Λεμεσιανός, ο Ιωάννης Πιερής, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι. Ήταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe» και επρόκειτο αναμφισβήτητα για μία πρωτόγνωρη μηχανή για τον κυπριακό λαό.

Ο γιατρός από τη Λεμεσό είχε πρωτοπορήσει για την εποχή του. Άπειρος καθώς ήταν στη χρήση του νέου οχήματος, λέγεται πως έμαθε να το οδηγεί μέσω των οδηγιών που συνόδευαν το περίεργο «κάρο». Το παράδειγμά του ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλοι επιφανείς Κύπριοι. Το δεύτερο αυτοκίνητο στην Κύπρο φαίνεται ότι το έφερε ο επίσης Λεμεσιανός, Ιωάννης Κολακκίδης, ο οποίος εισήγαγε στη συνέχεια άλλα δύο, τα οποία χρησιμοποιούσε για να κάνει εκδρομές.



Μετά την έλευση των πρώτων αυτοκινήτων, τα οποία εισάγονταν με ιδιωτική πρωτοβουλία, γρήγορα δημιουργήθηκαν και οι πρώτες αντιπροσωπείες οχημάτων, αφού ο ενθουσιασμός των Κυπρίων για τα αυτοκίνητα μεγάλωνε.

Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του κου Ερμή Νικολάου στο Facebook, «η πρώτη εταιρεία που άρχισε να εισάγει αυτοκίνητα στην Κύπρο, ως αντιπρόσωπος τής κατασκευάστριας εταιρείας, και συγκεκριμένα τα αμερικανικά αυτοκίνητα Chevrolet, ήταν η Γ.Π.Λ. Μαυροΐδης Λτδ, την οποία είχε δημιουργήσει ο προπάππος μου, Γεώργιος Π.Λ. Μαυροΐδης, και την συνέχισε ο παππούς μου, Γαστών Γ. Μαυροΐδης».

Την ανάρτησή του, συνοδεύει με μια φωτογραφία της γιαγιάς του, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Στη φωτογραφία, η γιαγιά μου η Χριστίνα, η οποία υπήρξε μια από τις πρώτες σοφερίνες τής Κύπρου, μπροστά στο αυτοκίνητό της, πιθανότατα ένα Chevrolet τής εποχής (1932)».

γιαγιάσοφερίνα.jpg



Δείτε επίσης, και μια έντυπη διαφήμιση της εποχής, μέσω της οποίας διαφημίζεται με εξαιρετικό, θα λέγαμε, τρόπο ένα Chevrolet. «Εν μέγα αυτοκίνητον, από πάσης απόψεως εκτός του μεγέθους και της τιμής!». Στο τέλος της διαφήμισης αναγράφεται, δε, ότι η τιμή πώλησης ενός Σεβρολέ ήταν 185 λίρες.

285718220_10227785110870345_3322239896852456716_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ