Πείραμα μετέτρεψε αξιολάτρευτα, μικρά χάμστερ σε μεταλλαγμένα, βίαια τέρατα

Οι επιστήμονες επέλεξαν το συγκεκριμένο είδος χάμστερ επειδή η κοινωνική τους δομή είναι παρόμοια με των ανθρώπων.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από pnas.org

Ένα πείραμα γονιδιακής επεξεργασίας που διεξήχθη σε χάμστερ μετέτρεψε τα αξιολάτρευτα, γούνινα κατοικίδια ζώα σε «επιθετικά» μικρά τέρατα, είπαν οι ερευνητές.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια χρησιμοποίησαν την αμφιλεγόμενη τεχνολογία «CRISPR» για να αφαιρέσουν την ορμόνη βαζοπρεσσίνη και τον υποδοχέα της, «Avpr1a», από μια ομάδα πλασμάτων με την προσδοκία ότι θα αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των πλασμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.


Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι με τα αποτελέσματα», είπε ο H. Elliot Albers, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, στο Metro.

«Περιμέναμε ότι εάν καταργούσαμε τη δραστηριότητα της βαζοπρεσσίνης, θα μειώναμε τόσο την επιθετικότητα όσο και την κοινωνική επικοινωνία».

Μόλις επεξεργάστηκαν τα γονίδιά τους, τα χάμστερ εμφάνισαν «υψηλά επίπεδα επιθετικότητας προς άλλα άτομα του ίδιου φύλου», είπε ο καθηγητής, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα ή τον γονότυπο.

hamster-terata_city.png
Φωτογραφία: pnas.org



Οι συμπεριφορές περιελάμβαναν κυνήγι, δάγκωμα και καρφίτσωμα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι επέλεξαν να εργαστούν με συριακά χάμστερ, όπου η κοινωνική δομή είναι παρόμοια με αυτήν των ανθρώπων.

«Δεν καταλαβαίνουμε αυτό το σύστημα τόσο καλά όσο νομίζαμε», κατέληξε ο Άλμπερς.


Μπορείτε να δείτε όλη τη μελέτη πατώντας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ