Ελβετικό «ξενοδοχείο μηδέν αστέρων» θέλει να σας αφήσει άυπνους για να σκεφτείτε

Δεν έχει οροφή, ούτε τοίχους αλλά στοιχίζει 320 ευρώ η διανυκτέρευση.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Reuters

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ» και «το δωμάτιό μου ήταν πολύ θορυβώδες», μπορεί να είναι παράπονα που οι περισσότεροι ξενοδόχοι φοβούνται να ακούσουν, αλλά για τα αδέρφια Riklin αυτό ήταν όλο το νόημα της τελευταίας εικαστικής τους εγκατάστασης, ενός «ξενοδοχείου μηδέν αστέρων».

Οι 2 Ελβετοί καλλιτέχνες τοποθέτησαν την εικαστική τους εγκατάσταση στην άκρη του δρόμου, δίπλα σε ένα βενζινάδικο, στο χωριό Saillon της Ελβετίας. Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα διπλό κρεβάτι, δύο κομοδίνα και λάμπες, όλα τοποθετημένα πάνω σε μια πλατφόρμα, χωρίς τοίχους ή οροφή.



«Η πρόθεσή μας ήταν να κάνουμε τους επισκέπτες του χώρου μας να σκεφτούν όλα τα προβλήματα του κόσμου και να εμπνευστούν ώστε να αλλάξουν τη στάση ζωής τους», είπαν τα δίδυμα αδέρφια για το «ξενοδοχείο» τους, το Null Stern (σ.σ. μηδέν αστέρια στα γερμανικά).

«Ο ύπνος δεν είναι το ζητούμενο», είπε ο Frank Riklin. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο προβληματισμός σχετικά με την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση. Η παραμονή εδώ είναι μια δήλωση για την ανάγκη για επείγουσες αλλαγές στην κοινωνία».

Καθώς θα μένουν άυπνοι, οι επισκέπτες καλούνται να προβληματιστούν για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος και η ατελείωτη αναζήτηση της τελειότητας της ανθρωπότητας και η ζημιά που προκαλεί στον πλανήτη.



«Με λίγα λόγια, τώρα δεν είναι η ώρα για ύπνο, πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ο Patrik Riklin. «Αν συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση που βρισκόμαστε σήμερα, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα αντι-ειδυλλιακά μέρη παρά ειδυλλιακά».

Το έργο, το οποίο αναπτύχθηκε με τον ξενοδόχο Daniel Charbonnier, περιλαμβάνει επίσης άλλα τρία δωμάτια «null stern» σε έναν σχετικά ήσυχο αμπελώνα και σε μια γραφική πλαγιά, αλλά αυτή είναι η πρώτη τους προσπάθεια σε μία απλή, θορυβώδη γειτονιά. Οι σουίτες, οι οποίες διαθέτουν υπηρεσία μπάτλερ που προσφέρει ποτά και πρωινό, θα είναι διαθέσιμες από την 1η Ιουλίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Η τιμή για έναν βραδινό «μη ύπνο» είναι 325 ελβετικά φράγκα (320 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ