Θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 χορηγήθηκε σε άτομα χωρίς διαβήτη για να χάσουν βάρος

Μεταξύ 2,6% και 7,1% των συμμετεχόντων ωστόσο, διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Article featured image
Article featured image


Μια εβδομαδιαία δόση ενός φαρμάκου που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες χωρίς διαβήτη να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το «Tirzepatide», το οποίο πωλείται με την εμπορική ονομασία «Mounjaro», μελετήθηκε σε άτομα χωρίς διαβήτη σε τρεις δόσεις: 5, 10 και 15 mg. Οι συμμετέχοντες με παχυσαρκία ή που ήταν υπέρβαροι και έλαβαν τη δόση των 5 mg έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά, όσοι έλαβαν δόση 10 mg έχασαν κατά μέσο όρο 22 κιλά και οι συμμετέχοντες με δόση 15mg έχασαν κατά μέσο όρο 23,6 κιλά.

«Σχεδόν το 40% των ατόμων έχασαν το ένα τέταρτο του σωματικού τους βάρους», δήλωσε η εκ των συντακτών της μελέτης, Δρ. Άνια Γιάστρεμποφ, συνδιευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους του Yale.



«Το μεσαίο εύρος απώλειας βάρους για τα άτομα σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν 22 κιλά - 22 κιλά είναι πολλά. Είναι το εύρος της απώλειας βάρους που συνήθως πιστεύουμε ότι είναι δυνατό μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης», τόνισε ο Δρ. Ρόμπερτ Γκαμπάι, επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Συνολικά, τα άτομα χωρίς διαβήτη έχασαν κατά μέσο όρο 15% έως 20,9% του αρχικού σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής διάρκειας 72 εβδομάδων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

«Το είδος της απώλειας βάρους που βλέπουμε όταν οι άνθρωποι ασκούνται και αλλάζουν την πρόσληψη θερμίδων είναι κάπου μεταξύ του 5% έως 7%», πρόσθεσε ο Δρ. Γκαμπάι. «Αυτή η μελέτη έδειξε μια μεγάλη απώλεια βάρους, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα φανταζόμασταν με αλλαγές στον τρόπο ζωής», συμπλήρωσε.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν από το φάρμακο ήταν ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μεταξύ 2,6% και 7,1% των συμμετεχόντων διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών.


Με πληροφορίες από cnn, huffpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ