Σταματήστε ό,τι κάνετε: Νέα μελέτη λέει πως δεν χάνουμε βάρος με το περπάτημα

Πολλά έχουν δει τα μάτια μας, μ’ αυτό μας φέρνει τρόμο.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια δημοφιλής θεωρία, που έλεγε ότι 10.000 βήματα την ημέρα είναι το κλειδί για την υγεία και την απώλεια περιττών κιλών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη αυτή η θεωρία καταρρίπτεται.

Για να μάθουν αν τα 10.000 βήματα ήταν όντως αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους, ερευνητές από τα τμήματα Επιστήμης της Άσκησης και Διατροφής, Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα, διεξήγαγαν μια μελέτη κατά την οποία ανέλυσαν 120 νέες γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στο πείραμα. 40 από αυτές περπατούσαν 10.000 βήματα την ημέρα, 40 περπατούσαν 12.500 βήματα και οι άλλες 40 γυναίκες περπατούσαν 15.000 βήματα την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα για 24 εβδομάδες.

Παράλληλα, οι οι ερευνητές παρακολούθησαν και τη θερμιδική πρόσληψη των εθελοντριών, και συνέκριναν όλα τα στοιχεία σε σχέση με το βάρος της κάθε μιας τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του πειράματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Obesity, ο αριθμός των βημάτων δεν βοήθησε τις συμμετέχουσες να χάσουν βάρος -ακόμη και μεταξύ εκείνων που περπατούσαν 15.000 βήματα την ημέρα. Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο τέλος της περιόδου, πολλές από τις γυναίκες είχαν αποκτήσει επιπλέον 1,5 κιλά σωματικού βάρους- κυρίως λόγω αυξημένων θερμίδων από τη διατροφή τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το φαινόμενο προβλημάτισε τους μελετητές, καθώς η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και μεταβάλλει την ενεργειακή ισορροπία προς όφελος της απώλειας βάρους. Ο επικεφαλής συγγραφέας Μπρους Μπέιλυ, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης της Άσκησης στο Μπρίγκαμ Γιανγκ, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η άσκηση από μόνη της δεν είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος

.

Τα 10.000 βήματα καθημερινά, μπορεί να εμφανίζουν όφελος στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά η μελέτη μάς έδειξε ότι δεν μεταφράζεται σε αποτροπή αύξησης βάρους, εάν δεν συνοδεύεται και από περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων από τη διατροφή». Και συμπληρώνει ο καθηγητής: «Το μεγαλύτερο όφελος των 10.000 βημάτων είναι ότι βγάζει τους ανθρώπους από τον καθιστικό τρόπο ζωής. Παρόλο που δεν θα αποτρέψουν την αύξηση βάρους από μόνα τους, τα 10.000 βήματα είναι πάντα κάτι πολύ καλό για την συνολική υγεία».


Πηγή: reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ