70 πράγματα σχετικά με τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τα 70 χρόνια βασιλείας της

Το σαββατοκύριακο κορυφώνονται οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Jane Bown/The Observer

Αυτό το σαββατοκύριακο κορυφώνονται οι εορτασμοί για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η βασίλισσα της Βρετανίας γιορτάζει τα 70 χρόνια της στον θρόνο, κάτι που ελάχιστοι μονάρχες έχουν καταφέρει στη σύγχρονη ιστορία. Στις εφτά δεκαετίες βασιλείας, ο κόσμος γνωρίζει αρκετά πράγματα για αυτήν, Ή μήπως όχι;

1. H βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ σχολείο. Έλαβε εκπαίδευση στο σπίτι από ιδιωτικούς δασκάλους.

2. Απέκτησε το πρώτο της corgi, τη Σούζαν σε ηλικία 10 ετών.

3. Η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιπ Μαουντμπάτεν το 1947. Η γαμήλια τούρτα της είχε 4 επίπεδα και ύψος 2,74 μέτρα.

4. Ένας βιογράφος έχει πει ότι η Ελισάβετ υπέμεινε έναν τοκετό 30 ωρών πριν γεννήσει με καισαρική τομή.

5. Ο Φίλιππος δεν ήταν παρών. Κάποια στιγμή δε, πήγε να παίξει σκουός.

6. Οι New York Times αφιέρωσαν για τον θάνατο του πατέρα της και την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο, έναν τίτλο τριών σειρών, με κεφαλαία έντονα, γράμματα. Δώδεκα χρόνια αργότερα, αφιέρωσαν μόλις δύο στήλες για τον θάνατο του Αμερικανού, πρώην προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ.

7. Μόνο μία γυναίκα εκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ ήταν παρούσα στην τελετή ανακήρυξής της στον θρόνο.

8. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι η στέψη δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος λόγω σοβαρών περιορισμών στα οικονομικά της χώρας

9. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 21.000 αρραβώνες κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

10.Έχει στείλει 300.000 μηνύματα γενεθλίων σε αιωνόβιους. Υπήρχαν περίπου 300 αιωνόβιοι το 1952.

11. Συστάθηκε μια επιτροπή για να αποφασίσει ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να εγκριθούν ως επίσημα αναμνηστικά για τη στέψη της.

70-facts-elisavet-6_city.png
Η Βασίλισσα με τον ηθοποιό Daniel Craig που υποδύθηκε τον James Bond. Φωτογραφία: PA



12. Η επιτροπή, υπό την προεδρία του Bernard Marmaduke Fitzalan-Howard, του 16ου Δούκα του Νόρφολκ, συμφώνησε ομόφωνα να απορρίψει μια αίτηση για κεντημένα με κορώνα πλεκτά.

13. Στη Σκωτία υπήρξε οργή, που η βασίλισσα θα ήταν γνωστή ως Ελισάβετ Β', δεδομένου ότι η προκάτοχός της δεν είχε κυβερνήσει βόρεια των συνόρων.

14. Όταν εμφανίστηκαν ταχυδρομικές θυρίδες με τα γράμματα «E II R» πάνω τους, κάτοικοι έσπευσαν να τα αφαιρέσουν. Υπήρξαν βανδαλισμοί με πίσσα ή βαριοπούλες. Σε μία περίπτωση μάλιστα τις διέλυσαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς.

15. Από τότε, τα σκωτσέζικα ταχυδρομικά κιβώτια φέρουν το στέμμα της Σκωτίας.

16. Παρά τον αρχικό δισταγμό του Τσώρτσιλ, η τελετή στέψης προβλήθηκε στην τηλεόραση.

17. Μόλις 2,5 εκατ. νοικοκυριά είχαν τότε τηλεόραση, ποσοστό 40% στη χώρα, ή εναλλακτικά 20 εκατ. άνθρωποι ενώ μέσω ραδιοφώνου άκουσαν την τελετή 12 εκατ. ακροατές.

18. Η τελετή κόστισε 1,57 εκατ. λίρες. Αναλογικά σήμερα υπολογίζεται στις 47 εκατ. λίρες.

19. Ο μέσος μισθός στη Βρετανία το 1953 ήταν 9,25 λίρες την εβδομάδα.

20. Παραβρέθηκαν 8.000 καλεσμένοι και παρέλασαν 40.000 στρατεύματα.

21. Τουλάχιστον ένας καλεσμένος, η εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας, η πριγκίπισσα Marie Louise του Schleswig-Holstein, της οποίας το πλήρες οικογενειακό όνομα ήταν Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, είχε παρευρεθεί σε τρεις προηγούμενες στέψεις. Γεννήθηκε το 1872.

22. Όταν έγινε βασίλισσα η Ελισάβετ, η βρετανική αυτοκρατορία είχε 70 υπερπόντια εδάφη και πολεμούσε ενάντια στα κινήματα ανεξαρτησίας στην Αίγυπτο και την Κένυα.

23. Μεταξύ 1945 και 1965, ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία μειώθηκε από 700 εκατομμύρια σε 5 εκατομμύρια.

24. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 η Ελισάβετ έγινε η πρώτη Βρετανή μονάρχης που εόρτασε ζαφειρένιο ιωβηλαίο, δηλαδή την παραμονή της στον θρόνο για 65 χρόνια. Αντίθετα με το ασημένιο, το χρυσό και το αδαμάντινο ιωβηλαίο δεν υπήρξαν εκτεταμένοι δημόσιοι εορτασμοί για το γεγονός.

70-facts-elisavet-2_city.png
Η Βασίλισσα με τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Φωτογραφία PA



25. Κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας περιοδείας της το 1954, η βασίλισσα κινηματογραφήθηκε να πετάει ένα ζευγάρι παπούτσια τένις και μια ρακέτα στον Φίλιππο και να του φωνάζει καθώς έτρεχε έξω από το σαλέ τους στην Αυστραλία.

26. Σύμφωνα με την βιογράφο της, Sally Bedell Smith, τον Μάιο του 1954, μετά από 6μηνη απουσία σε περιοδεία, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός, της, χαιρέτησαν τα παιδιά τους Κάρολο, τότε 5 ετών και Άννα, 3, με χειραψία.

27. Ο Φίλιππος της είχε κάνει δώρο κάποτε ένα πλυντήριο ρούχων.

28. Οι πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ, γεννημένοι το 1960 και το 1964 αντίστοιχα, ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν από μία εν ενεργεία μονάρχη μέσα σε διάστημα ενός αιώνα και είναι πιθανό να παραμείνουν τα μόνα τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα.

29. Όταν ο Άντριου ήταν πέντε ετών, δύο φροντιστές τον έριξαν σε ένα σωρό κοπριάς επειδή προσπάθησε να χτυπήσει τα πόδια των βασιλικών αλόγων με ένα μεγάλο ραβδί.

30. Η βιογράφος, της αναφέρει περιστατικό όπου ένας εργαζόμενος χτύπησε τον πρίγκιπα Άντριου και του μαύρισε το μάτι. Ο υπάλληλος υπέβαλε την παραίτησή του αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ δεν την έκανε δεχτή γιατί θεώρησε ότι του άξιζε του Άντριου.

31. Το 1965, ο Tony Benn, τότε επικεφαλής του ταχυδρομείου, προσπάθησε να κερδίσει την έγκριση της Βασίλισσας για το σχέδιό του να αφαιρέσει την εικόνα της από τα γραμματόσημα. Πήρε ένα γράμμα που έλεγε: «Η βασίλισσα δεν ενθουσιάστηκε τόσο με αυτά τα σχέδια».

32. Η Βασίλισσα απευθύνεται στο έθνος κάθε Χριστούγεννα με το καθιερωμένο μήνυμά της. Μόνο το 1969 δεν το έκανε. Τότε προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την βασιλική οικογένεια. Το παρακολούθησαν περίπου τα 2/3 του πληθυσμού αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά.

70-facts-elisavet-7_city.png
Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Φωτογραφία: PA



33. Το 1971, δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι το 57% του κοινού πίστευε ότι η βασίλισσα θα έπρεπε να λάβει «αύξηση μισθού» και να διπλασιάσει το επίδομά της στο 1 εκατομμύριο λίρες.

34. Η 25η επέτειος από την άνοδο της Βασίλισσας στο θρόνο, στο αργυρό ιωβηλαίο, έγινε το 1977 μετά από μια περιοδεία σε 36 κομητείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκανε επίσης επισκέψεις σε 9 χώρες του εξωτερικού.


35. Τότε, σύμφωνα με τον Guardian, είχαν σταλεί 100 «ιωβηλαίες καρύδες» από τις Μπαχάμες ως χειρονομία καλής θέλησης.



36. Το Royal Collection Trust διατηρεί μια λίστα με ζώα που έχουν δοθεί στη Βασίλισσα. Μεταξύ αυτών είναι τέσσερις κύκνοι, πολλά άλογα, δύο πυγμαίοι ιπποπόταμοι, ένας βραδύπους το 1968, ένας ακόμα το 1976 και μία σαύρα το 1977.

37. Σε ένα 8σέλιδο αφιέρωμα, μία ημέρα πριν από τον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα το 1981, ο Guardian δημοσίευσε φωτογραφίες με 12 από τις φερόμενες πρώην φιλενάδες του.

38. Το 1990, μετά από διευθέτηση της κυβέρνησης Τζον Μέιτζορ, για ετήσιο πληθωρισμό στο 7,5% κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία, το παλάτι δημιούργησε πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων 12 εκατομμυρίων λιρών σε τόκους.

39. Στην κατάσβεση της φωτιάς, που κατέστρεψε το κάστρο του Ουίνδσορ το 1992, συμμετείχαν 225 πυροσβέστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν 6.750 τόνους νερού.

70-facts-elisavet-4_city.png
Η φωτιά στο κάστρο του Ουίνδσορ. Φωτογραφία: STEPHENS/PA



40. Εκτιμάται ότι οι επισκευές κόστισαν έως και 60 εκατ. λίρες, κάτι που εξόργισε τους Βρετανούς.

41. Τον επόμενο χρόνο η βασίλισσα άρχισε να πληρώνει φόρο εισοδήματος.

42. Μία από τις σπάνιες φορές που η βασίλισσα Ελισάβετ έκλαψε δημόσια ήταν ο παροπλισμός του Royal Yacht Britannia το 1997.

43. Την επομένη του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τότε που η Βασίλισσα επικρίθηκε σφόδρα ως αδιάφορη, οι δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι το 72% περιέγραψε την Ελισάβετ ως απρόσιτη και μόλις το 38% δήλωσε πως θεωρεί ότι θα επιβιώσει η μοναρχία.

44. Οι ποδόγυροι στις φούστες της βασίλισσας είναι ζυγισμένοι με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να τις σηκώσει ο αέρας. Το ύφασμα στις μασχάλες, είναι κομμένο για να διευκολύνουν τις κινήσεις των χεριών της ώστε να χαιρετάει πιο εύκολα.

45.Η βασίλισσα δεν χρειάστηκε να πληρώσει φόρο κληρονομιάς για τα εκτιμώμενα 50-70 εκατομμύρια λίρες που κληρονόμησε από τη μητέρα της.

46. Το 2002, η βασίλισσα επισκέφτηκε για πρώτη φορά το βρετανικό τζαμί στο Scunthorpe.

47. Το 2003, ρεπόρτερ της Daily Mirror απέκτησε πρόσβαση στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας, όταν έπιασε δουλειά ως εργαζόμενος στο παλάτι.

70-facts-elisavet-3_city.png
Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε περισσότερα από 30 Κόρκγι και Ντόργκι κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Φωτογραφία: PA



48. Αποκάλυψε ότι τα κορν φλέικς και η βρώμη από κουάκερ της βασίλισσας ήταν τοποθετημένα σε μπολ της Tupperware και ότι τάισε τοστ και μαρμελάδα τα σκυλιά της. Το παλάτι στη συνέχεια κέρδισε αγωγή που του απαγόρευσε περαιτέρω αποκαλύψεις.

49. Το 2004, μετά από παρέμβαση του παλατιού, αποτράπηκε η πώληση σε δημοπρασία ενός σκίτσου που είχε κάνει η βασίλισσα, ως προτεινόμενη επιγραφή για την ταφόπλακα του σκυλιού της. Το παλάτι ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο ήταν βασιλική ιδιοκτησία.

50. Υπάρχουν σχεδόν 1.000 επίσημα φωτογραφικά και ζωγραφικά πορτρέτα της βασίλισσας, συμπεριλαμβανομένων έργων των Lucian Freud, Cecil Beaton και Annie Leibovitz.

51. Για τα 80α γενέθλιά της, η βασίλισσα στήθηκε δύο φορές για ένα πορτρέτο του Rolf Harris. Όταν εκείνος κατηγορήθηκε αργότερα για σειρά σεξουαλικών επιθέσεων, το πορτρέτο μυστηριωδώς εξαφανίστηκε.

52. Ο γάμος του Καρόλου με την Καμίλα το 2005 συνέπεσε με τους ιππικούς αγώνες του Grand National. Ο αγώνας καθυστέρησε 25 λεπτά. Η βασίλισσα πήγε να τους παρακολουθήσει αμέσως μετά την τελετή.

53. Το 2011 έκανε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία. Ήταν η πρώτη Βρετανού μονάρχη τα τελευταία 100 χρόνια.

54. Η Φλόρενς, tο bull terrier της πριγκίπισσας Άννα, το 2012, επιτέθηκε και σκότωσε τον Φάρο, το σκυλί της βασίλισσας.

55. Όταν η βασίλισσα ρωτήθηκε αν θα προτιμούσε να πει «Καλησπέρα, Τζέιμς» ή «Καλησπέρα, κύριε Μποντ» στο διάσημο καμέο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, επέλεξε το δεύτερο.

56. Η βασίλισσα δέχτηκε 178.000 συγχαρητήρια μηνύματα για το αδαμάντιο ιωβηλαίο της το 2012.

70-facts-elisavet-5_city.png
Η Βασίλισσα στο αδαμάντινο ιωβηλαίο της το 2012. Φωτογραφία: Sean Dempsey/PA



57. Η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στην Βρετανική ιστορία τον Σεπτέμβριο του 2015.

58. Ξεπέρασε την Βικτώρια κατά 23.226 μέρες, 16 ώρες και 24 λεπτά.

59. Το 2015, ο πρώην βασιλικός σεφ Darren McGrady είπε ότι η βασίλισσα έπινε ένα τζιν και dubonnet με λεμόνι και πάγο πριν το μεσημεριανό γεύμα, ένα ποτήρι κρασί με το μεσημεριανό γεύμα, ένα ξηρό τζιν μαρτίνι, επίσης κατά το μεσημεριανό γεύμα, και ένα ποτήρι σαμπάνια πριν τον ύπνο.

60. Στη βάση κινηματογραφικών δεδομένων ΙMDB υπάρχουν 100 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σχετικά με τη βασίλισσα.

61. Το 2018, το 31% του βρετανικού κοινού είπε ότι είτε είχε δει ή είχε συναντήσει τη βασίλισσα.

62. Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο της Tina Brown, «The Palace Papers», η βασίλισσα ενέκρινε την καταστροφική συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο Newsnight το 2019 χωρίς να γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα επικεντρωνόταν στο σκάνδαλο Τζέφρι Έπσταϊν. Σύμφωνα με την Brown, η βασίλισσα παρακολούθησε τη συνέντευξη μόνη της στο ιδιωτικό της καθιστικό στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

63. Το μήνυμα της βασίλισσας για τον κορωνοϊό το παρακολούθησαν 24 εκατ. άνθρωποι.

64. Σχεδόν 13,6 εκατ. Βρετανοί παρακολούθησαν την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Η βασίλισσα καθόταν μόνη της μακριά από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Ο Guardian περιέγραψε τη σκηνή ως «η αρχή του τέλους μιας εποχής ολόκληρης».

65. Στους εορτασμούς για το πλατινένιο ιωβηλαίο θα είναι παρόντες και ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ. Η βασίλισσα θα δει για πρώτη φορά τη Λίλιμπετ.

66. Όλοι οι κύκνοι του Τάμεση ανήκουν στη βασίλισσα. Ναι, έχει άνθρωπο για να τους φροντίζει. Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει φάει ποτέ έναν από αυτούς.

70-facts-elisavet-8_city.png
Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Βασίλισσας για την ημέρα των Χριστουγέννων, το 1957. Φωτογραφία: PA



67. Το 2021, ο Guardian αποκάλυψε ότι βάσει μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας γνωστής ως συναίνεση της βασίλισσας, η μονάρχης άσκησε επιτυχώς πιέσεις στην κυβέρνηση για να αλλάξει έναν νόμο που θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες της περιουσίας της.

68. Περισσότεροι από 1.000 νόμοι έχουν ελεγχθεί από τη βασίλισσα ή τον πρίγκιπα Κάρολο.

69. Σήμερα υπάρχουν 14 βρετανικά υπερπόντια εδάφη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 270.000 ανθρώπων.

70. Μια δημοσκόπηση του 2022 από το YouGov αποκάλυψε ότι το επίπεδο υποστήριξης του θεσμού της μοναρχίας είναι της τάξης του 62%. Πριν από δέκα χρόνια, το ποσοστό ήταν 73%.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ