Το μεγαλύτερο φυτό στον κόσμο δεν μοιάζει όπως θα περίμενε κανείς

Πιθανώς προήλθε από ένα μοναδικό σπόρο πριν από τουλάχιστον 4.500 χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Rachel Austin Univ of Western Australia

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια τεράστια έκταση υποθαλάσσιας βλάστησης στα ανοιχτά της δυτικής Αυστραλίας, που έχει έκταση όσο περίπου 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα, δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος οργανισμός, οπότε πρέπει να θεωρηθεί το μεγαλύτερο φυτό στη Γη, αλλά και ο μεγαλύτερος κλώνος που έχει ποτέ βρεθεί.

Κάνοντας γενετική ανάλυση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι τεράστιο υποθαλάσσιο λιβάδι έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον ρηχό Κόλπο των Καρχαριών, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Περθ, είναι ένας ενιαίος οργανισμός. Πιθανώς προήλθε από ένα μοναδικό σπόρο πριν από τουλάχιστον 4.500 χρόνια και στη συνέχεια μέσω συνεχούς κλωνοποίησης έφθασε στο σημερινό μέγεθος που καθήλωσε τους επιστήμονες.

megalitero-fito-ston-kosmo-2_city.jpg
Φωτογραφία: Angela Rossen



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Εντζλόου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science», ανέφεραν ότι το φυτό, ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis), μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως. Θεωρητικά η μεγέθυνση του μπορεί να συνεχιστεί απεριόριστα, αν το περιβάλλον του δεν αλλάξει πολύ. Σήμερα το μέσο βάθος στον Κόλπο των Καρχαριών είναι περίπου εννέα μέτρα.

Το φυτό, που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών κ.α., αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.



Η ομάδα των ειδικών είχε βάλει σκοπό να κατανοήσει τη γενετική ποικιλομορφία του είδους – επίσης γνωστό ως ζιζάνιο με κορδέλα – το οποίο βρίσκεται συνήθως κατά μήκος των ακτών της Αυστραλίας και «σκόνταψε» τυχαία στην εκπληκτική ανακάλυψη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν βλαστούς από όλο τον κόλπο και εξέτασαν 18.000 γενετικούς δείκτες για να δημιουργήσουν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» από κάθε δείγμα.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OT.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ