Λ.Δ. Κονγκό: Γυναίκα εξαναγκάστηκε να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες

Γυναικεία οργάνωση αποκάλυψε στον ΟΗΕ μια συγκλονιστική ιστορία για μια γυναίκα που αφού υπέστη επανειλημμένους βιασμούς, εξαναγκάστηκε σε ανθρωποφαγία.

Article featured image
Article featured image


Συγκλονιστική είναι η κατάθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ,της προέδρου της οργάνωσης Γυναικεία Αλληλεγγύη για την Ολοκληρωμένη Ειρήνη και Ανάπτυξη (SOFEPADI), για μια γυναίκα που απήχθη δύο φορές από αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπέστη επανειλημμένους βιασμούς και ξυλοδαρμούς κι εξαναγκάστηκε να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες.

Η Τζουλιέν Λουσένγκε, η πρόεδρος της ΜΚΟ, αφηγήθηκε τη φριχτή αυτή ιστορία στους 15 πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τη σύρραξη στη Λ.Δ. του Κονγκό.

Το ΣΑ διεξήγαγε χθες την τακτική ενημερωτική συνεδρίασή του για την κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό, όπου από τα τέλη Μαΐου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η κυρία Λουσένγκε, πολυβραβευμένη ακτιβίστρια – άλλοτε δημοσιογράφος του ραδιοφώνου – εξήγησε πως η γυναίκα απήχθη αρχικά από μέλη της οργάνωσης, η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) όταν πήγε να πληρώσει λύτρα για μέλος της οικογένειάς της σε κατάσταση ομηρίας.

Η γυναίκα είπε στη ΜΚΟ της κυρίας Λουσένγκε πως υπέστη επανειλημμένους βιασμούς, ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση. Σε μία περίπτωση, αφηγήθηκε, οι αντάρτες έκοψαν τον λαιμό ενός άνδρα.

«Έβγαλαν τα εντόσθιά του και μου έδωσαν διαταγή να τα μαγειρέψω. Μου έφεραν δυο δοχεία με νερό για να ετοιμάσω το υπόλοιπο γεύμα. Μετά, ανάγκασαν όλους τους αιχμαλώτους να φάνε ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με την επικεφαλής της SOFEPADI.

Η Λουσένγκε ανέφερε ότι η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, αλλά καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι της, απήχθη από άλλη οργάνωση ανταρτών, μέλη της οποίας επίσης τη βίασαν επανειλημμένα.

«Κι αυτοί με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα στη ΜΚΟ. Εν τέλει κατάφερε να αποδράσει.

Η κυρία Λουσένγκε δεν διευκρίνισε ποια ήταν η δεύτερη οργάνωση στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters, «δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της CODECO για σχόλια». Η οργάνωση αυτή είναι μια από τις πολλές που πολεμούν για να βάλουν στο χέρι εδάφη και πόρους στον ανατολικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με πλούσιο υπέδαφος.


Στη Λ.Δ. του Κονγκό εκτυλίσσεται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε φετινή έκθεση που διεξήγαγε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, η Λ.Δ. του Κονγκό βρίσκεται -για δεύτερη χρονιά- στην κορυφή της λίστας με τις δέκα «πιο παραμελημένες» κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών.

FUbE02XXwAArGWc.jpg



Η ΛΔ Κονγκό είναι παράδειγμα «παραμέλησης», καθώς φιγουράρει στον κατάλογο αυτό «για έκτη συνεχόμενη φορά», είχε αναφέρει το NRC, με 5,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα, και παρ’ όλ’ αυτά, εντός και εκτός Αφρικής, εκείνοι που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό κλείνουν τα μάτια μπροστά στα κύματα βάρβαρων και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον αμάχων και κάνουν κοινότητες κομμάτια», συνέχισε η ΜΚΟ.



Η ένοπλη σύρραξη στην αχανή χώρα της Αφρικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους την τελευταία δεκαετία.

Ο στρατός της Λ.Δ Κονγκό εμπλέκεται από τα τέλη Μαρτίου σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της οργάνωσης M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου»). Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί αυτή της Ρουάντας πως υποστηρίζει και εξοπλίζει την οργάνωση. Οι αντάρτες εξαπέλυσαν από τον Μάιο την πιο ευρείας κλίμακας επίθεσή τους από την περίοδο 2012-2013.

Το Κιγκάλι αρνείται τις κατηγορίες από την Κινσάσα.

Στη Λ.Δ Κονγκό βρίσκεται ανεπτυγμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για πάνω από 20 χρόνια.



Με πληροφορίες από Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ