Πρόσωπα
O Νικόλας θα μπορέσει τελικά να παρακαθήσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Κύπρος 2022 και ο Νικόλας, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, έπρεπε να δώσει αγώνα για να έχει πρόσβαση σε ένα τροποποιημένο γραπτό εξετάσεων.
Κεντρική Φωτογραφία: Φήμη Χατζηγιάννη
Tο Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη διενέργεια εξεταστικής διαδικασίας με εύλογες προσαρμογές για υποψήφιο ΑμεΑ στις παγκύπριες εξετάσεις που ξεκινούν στις 10 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικόλας Μαρκαντώνης, τελειόφοιτος μαθητής, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση είχε αντιμετωπίσει εμπόδια από το Υπ. Παιδείας, ώστε να του παραχωρηθεί ένα διαφοροποιημένο γραπτό, στο οποίο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Ο μαθητής, λόγω της κατάστασής του, δεν μπορεί να μιλήσει και να γράψει, ωστόσο, μπορεί να απαντήσει σε πολλαπλού τύπου ερωτήσεις με το «ναι» και το «όχι» του, τρόπος με τον οποίο εξεταζόταν και στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια. Η μητέρα τού Νικόλα, κα Γιούλα Πιτσιάλη, έκανε λόγο για δυσμενή διάκριση, προχωρώντας σε έναν μεγάλο αγώνα, ώστε ο γιος της να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Σε δική της παρέμβαση η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «μη παροχή διαφοροποιημένου δοκιμίου» στο εν λόγω άτομο «ισοδυναμεί με απαγορευμένη διάκριση εις βάρος του», καλώντας σε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας προς συμμόρφωση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Η απόφαση του Υπουργείου
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, μετά και από τη σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Παρασκευή, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διενεργηθεί ειδική εξεταστική διαδικασία με τις απαιτούμενες προσαρμογές, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του υποψηφίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών πρόσβασης του 2022.
Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, «έχουμε αποταθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν ήδη σε σχετικές συνεννοήσεις, με την επιδίωξη να καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν τις επόμενες μέρες ειδικά εξεταστικά δοκίμια με εύλογες προσαρμογές».
Σημειώνει, εξάλλου, ότι με συνεργασία της Υπηρεσίας Εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ και του Πανεπιστημίου και αξιοποιώντας την επιστημονική τεχνογνωσία πανεπιστημιακών, που θα οριστούν από το Πανεπιστήμιο, μπορεί να διενεργηθεί τέτοια ειδική εξέταση, για σκοπούς πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ «σε περίπτωση επιτυχίας μπορεί να διατεθεί θέση από το Πανεπιστήμιο στη βάση των Κανονισμών που ισχύουν, νοουμένου ότι θα προσαρμοσθούν ανάλογα οι Κανόνες του Πανεπιστημίου Κύπρου».
Όσον αφορά γενικότερα στο θέμα, το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι επειδή η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προνοεί κάτι ανάλογο, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει πρόταση για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
«Στόχος», συμπληρώνει, «είναι να προβλέπεται η δυνατότητα, πέραν από τις εύλογες διευκολύνσεις, να εξασφαλίζονται και εύλογες προσαρμογές για ΑμεΑ στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με ταυτόχρονη διασφάλιση τόσο της διακρίβωσης των απαιτούμενων επαρκών γνώσεων έναντι της εξεταστέας ύλης και του Πίνακα Προδιαγραφών, χωρίς να μειώνεται και το επίπεδο της εξέτασης σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων, όσο και της αρχής της ίσης μεταχείρισης που θα πρέπει απαρέγκλιτα να ισχύει σε εξεταστικές δοκιμασίες συγκριτικού τύπου».
Ο (κάθε) Νικόλας
Για τον Νικόλα είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερό μας άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τότε, γράφαμε ότι «Τα άτομα με αναπηρίες δεν εμποδίζονται συχνά από την αναπηρία τους, αλλά από την αναπηρία των διαφόρων φορέων να τους παρέχουν απρόσκοπτη 'πρόσβαση', κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο δικαίωμα αυτών των ατόμων να κινούνται ελεύθερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη παιδείας μιας ολόκληρης κοινωνίας που υψώνει μπροστά τους τείχη προκατάληξης και ρατσισμού».
Ο Νικόλας Μαρκαντώνης έχει εκ γενετής τετραπληγία και απώλεια ακοής. Είναι τελειόφοιτος μαθητής Λυκείου. Θα μπορέσει να διεκδικήσει συνέχιση των σπουδών του στο πανεπιστήμιο, αλλά για να το πετύχει, έπρεπε να δώσει -αυτός και η οικογένειά του- έναν αγώνα που δεν θα έπρεπε να είχε δώσει. Η περίπτωση του Νικόλα είναι ακόμα μια υπενθύμιση ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η τεράστια δύναμή τους. Κι εκεί έξω υπάρχουν πολλές ακόμα, τις οποίες η δική μας «αναπηρία» ενίοτε δεν μας επιτρέπει να δούμε.