«Είμαι 38 ετών και δεν έχω νιώσει ποτέ οργασμό»

Ενώ έχει δοκιμάσει τα πάντα -βοηθήματα, διαφορετικούς συντρόφους, παιχνίδια ρόλων- τίποτα δεν μπορεί να την βοηθήσει ουσιαστικά.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Jordan Bauer / Unsplash


Το ζήτημα του οργασμού, πέραν από πολύ προσωπικό, ενίοτε καθίσταται και ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Το να καταφέρει μία γυναίκα να φτάσει σε οργασμό δεν είναι πάντα εύκολο.

Συχνά, μάλιστα, όταν η ζωή κάποιας γυναίκας έχει «σημαδευτεί» από μια τραυματική εμπειρία, όπως σεξουαλική κακοποίηση, αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή, δημιουργώντας μειωμένη ή παντελή απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, αποστροφή προς το σεξ, έντονο πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή ακόμη και δυσκολία έως και πλήρη απώλεια οργασμού.

Μια 38χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη σεξουαλική κακοποίηση τόσο στα παιδικά της χρόνια όσο και στην ενήλική της ζωή, έστειλε την ιστορία της στην Guardian, μιλώντας για την παντελή απουσία οργασμού από την ερωτική της ζωή, αλλά και για την προκατάληψη που υπάρχει γύρω από το θέμα.

Η ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις σεξουαλικές διαταραχές, Pamela Stephenson Connolly, τής απάντησε, αφού πρώτα την συνεχάρη το πόσο καλά έχει διαχειριστεί το τραύμα της μέχρι τώρα.


«Είμαι 38 ετών, παντρεμένη και ποτέ δεν έχω νιώσει οργασμό. Ούτε μόνη ούτε με κάποιον σύντροφο. Έχω δοκιμάσει τα πάντα: βοηθήματα, διαφορετικές τεχνικές, βιάγκρα, έχω παρακολουθήσει πορνό, παιχνίδια ρόλων, έχω αλλάξει συντρόφους, κάνω διαλογισμό, έχω παρακολουθήσει συνεδρίες με ειδικούς. Τίποτα. Νιώθω σαν να έχω εξαντλήσει κάθε ευκαιρία και κάθε λύση που είχα. Δεν έχω βρει κανέναν για να μιλήσω ανοιχτά για αυτό και ακόμα και τώρα που η συζήτηση για τη σεξουαλικότητα γίνεται πιο ανοιχτά, αυτό το θέμα δεν έρχεται ποτέ στο προσκήνιο.

Όταν το ανέφερα σε συντρόφους μου στο παρελθόν, και στον σύζυγό μου, δυσκολεύονταν πολύ να καταλάβουν πώς έχω επιθυμία για σεξ και νιώθω ευχαρίστηση, αλλά δεν φτάνω σε οργασμό. Ορισμένοι απογοητεύτηκαν πολύ, ενώ αντιδράσεις άλλων με έκαναν να νιώσω ντροπή – πράγμα καθόλου βοηθητικό. Έχω πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και στα παιδικά μου χρόνια και αργότερα ως νεαρή ενήλικας και έχω δουλέψει πολύ με ψυχολόγους και ψυχιάτρους πάνω σε αυτό. Θεωρώ πως δεν με επηρεάζει στην καθημερινή μου ζωή αυτό το τραύμα, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που επίμονα να κάνει το σώμα μου να σταματά να χαίρεται μια συγκεκριμένη στιγμή και να με κρατά από το να βιώσω έναν οργασμό».


Η απάντηση της ειδικού:

Υποθέτω πως δεν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή σου. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσο καλά έχεις διαχειριστεί το τραύμα σου μέχρι τώρα, καθώς και το πώς αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό σε επηρέασε τόσο στην πρώιμη ενήλικη ζωή σου, όσο και τώρα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πολύ μικρό βήμα που πρέπει να κάνεις ακόμα. Να διορθώσεις τα μονοπάτια της λίμπιντό σου και να βρεις έναν τρόπο να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμείνει συγκεντρωμένος και συνδεδεμένος στα ευχάριστα συναισθήματα που δημιουργούνται με τον σύντροφό σου. Αυτό μπορεί να γίνει, αν και για να τα καταφέρεις ίσως χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού πάνω στις σεξουαλικές σχέσεις με εμπειρία σε αυτά τα τραύματα. Αξίζει να απελευθερωθείς από αυτή την κακοποίηση και μπορείς να το κάνεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ