«Αυτή η διαφήμιση προωθεί τη σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών» [ΒΙΝΤΕΟ]

Έντονες αντιδράσεις για μια διαφήμιση ανδρικού σπρέι σώματος που φέρεται να προωθεί την κουλτούρα βιασμού και της ομαδικής κακοποίησης.

Article featured image
Article featured image


Μια διαφήμιση ανδρικού σπρέι σώματος στην Ινδία, αποσύρθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις πως προωθεί την κουλτούρα βιασμού και της ομαδικής κακοποίησης.

Διάσημα πρόσωπα όπως η Priyanka Chopra, η Richa Chadha και η Farhan Khan, είναι μεταξύ των πολλών που έχουν ταχθεί κατά της διαφήμισης, αποκαλώντας την «ντροπιαστική», «αηδιαστική» και «εξαιρετικά κακόγουστη».

Στα πλάνα φαίνεται μια γυναίκα να πλησιάζει έναν πάγκο στο σούπερ μάρκετ και από πίσω της τέσσερις άνδρες στέκονται και φαίνεται να την παρακολουθούν. Τα συμφραζόμενα του σκηνικού αφήνουν να εννοηθεί πως οι άντρες συζητούν για το ότι κάποιος από αυτούς πρέπει να την προσεγγίσει αλλά στο τέλος ο θεατής αντιλαμβάνεται πως οι άνδρες αναφέρονται στο σπρέι και όχι στη γυναίκα.

«Αυτή η διαφήμιση προωθεί, ξεκάθαρα, τη σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών και προωθεί τη νοοτροπία βιασμού μεταξύ ανδρών. Η διαφήμιση είναι απαράδεκτη και δεν θα πρέπει να επιτραπεί η αναπαραγωγή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», έγραψε το Σάββατο η Swati Maliwal, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Δελχί, στο υπουργείο Ενημέρωσης και Ραδιοτηλεόρασης.

Με απόφαση του υπουργείου, η καμπάνια αποσύρθηκε εντός των επόμενων 24 ωρών ενώ ζητήθηκε επίσης να κατέβει από το Twitter και το Youtube.



Η ηθοποιός Richa Chadha αντέδρασε έντονα στα social media, όπου απόρησε: «Παραγωγοί, σενάριο, πρακτορείο, πελάτης, κάστινγκ, νομίζουν όλοι ότι ο βιασμός είναι αστείο;».

Απαντώντας στην ανάρτησή της, η Priyanka Chopra έκανε λόγο για «ντροπή και αηδία» και εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την απόσυρση.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Farhan Akhtar, είχε επίσης να πει μόνο κακά λόγια. «Τι απίστευτα κακόγουστα και διεστραμμένα μυαλά πρέπει να χρειάζονται για να σκεφτούν, να εγκρίνουν και να δημιουργήσουν αυτές τις διαφημίσεις με σπρέι σώματος για "ομαδικό βιασμό". Ντροπιαστικό» επεσήμανε.


Η απάντηση της εταιρείας

Η εταιρία απολογήθηκε, σημειώνοντας πως «δεν είχε σκοπό να θίξει τα συναισθήματα κανενός ή να προσβάλει τη σεμνότητα οποιασδήποτε γυναίκας ή να προωθήσει οποιοδήποτε είδος κουλτούρας, όπως λανθασμένα αντιλαμβάνονται ορισμένοι».

Σημείωσε ωστόσο, πως ζήτησε να σταματήσει η αναπαραγωγή του βίντεο από το περασμένο Σάββατο.



Με πληροφορίες από lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ