Η Ντενίζ έλαβε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έγινε η πρώτη τρανς πρόσφυγας από την Τουρκία

«Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας, αλλά το κάνει είτε για να γλιτώσει τον θάνατο, τον πόλεμο ή τη δίωξη».

Article featured image
Article featured image


Η πρώτη τρανς πρόσφυγας με καταγωγή από την Τουρκία έλαβε άσυλο στην Ελλάδα, αφού η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει η Deniz Rojda Tunç έγινε δεκτή και η αγωνία της έλαβε τέλος.


Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα διώκεται στην Τουρκία

Με φόντο τις δολοφονίες και επιθέσεις σε τρανς άτομα τα τελευταία χρόνια ως συχνό φαινόμενο στην Τουρκία και με τις Αρχές να υποχωρούν στις απειλές ακροδεξιών ομάδων με αποτέλεσμα να κηρύττουν το καλοκαίρι του 2016 παράνομα τα Pride, δεν ήταν λίγοι οι ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που αναζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν ένιωθαν πλέον ασφαλείς στη χώρα.

Μια από αυτούς ήταν και η Ντενίζ, μια Κούρδισσα τρανς γυναίκα, που βρέθηκε απέναντι από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.


Επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων

Το 2016 ένα φρικιαστικό έγκλημα μίσους έλαβε χώρα στην Τουρκία. Οι φίλοι και η οικογένεια της τρανς ακτιβίστριας Χαντέ Καντέρ την αναζητούσαν για μέρες όταν τελικά η σορός της βρέθηκε στα αζήτητα του νεκροτομείου.

H Χαντέ είχε βιαστεί και καεί ζωντανή και με τους δράστες να την εγκαταλείπουν στο δάσος.

Από το 2015 οι επιθέσεις της φασιστικής ομάδας Alperen Ocakları ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν γίνει πιο συχνές, ενώ προχώρησαν στη συνέχεια σε δημόσιες απειλές προς την οργάνωση Istanbul LGBTI Solidarity Association.

Μέλη ακροδεξιών ομάδων απειλούσαν και επιτίθονταν σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και μάλιστα πολλές φορές με την ανοχή της αστυνομίας. Σχεδόν κάθε φορά που η οργάνωση πραγματοποιούσε διαδηλώσεις, η αστυνομία εμπόδιζε τα μέλη της να φτάσουν στο σημείο συγκέντρωσης.

Το 2017, η Ντενίζ, όταν κατέβαινε στην πορεία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί δίπλα στις υπόλοιπες γυναίκες.

Στον δρόμο την είχαν σταματήσει αστυνομικοί οι οποίοι δεν της επέτρεπαν να πλησιάσει την πορεία λέγοντάς της πως υπάρχει εντολή να απαγορευτεί σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να πάρουν μέρος, απειλώντας την με σύλληψη σε περίπτωση ανυπακοής.

Η Χαντέ, ήταν φίλη της Ντενίζ και για τη δολοφονία της δεν συνελήφθη ούτε καταδικάστηκε κανείς. Φίλοι και συγγενείς κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη σορό της από τεχνητό μέλος στο πόδι.

Η Ντενίζ είναι πρώτη τρανς γυναίκα και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια από την Τουρκία που ζήτησε να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα.


Η αίτηση ασύλου της έγινε δεκτή στην Ελλάδα

Χθες (06/06), η αίτηση ασύλου της Ντενίζ στην Ελλάδα έγινε ευτυχώς δεκτή, ενώ παράλληλα η δυνατότητα παραμονής της στη χώρα την καθιστά την πρώτη τρανς προσφύγισσα με καταγωγή από την Τουρκία.

Όπως έλεγε και η ίδια «κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας, αλλά το κάνει είτε για να γλιτώσει τον θάνατο, τον πόλεμο ή τη δίωξη. Στην περίπτωσή μου, έπρεπε να ζητήσω άσυλο για να μην σκοτωθώ ή συλληφθώ λόγω του γνωστού μίσους της κοινωνίας στην Τουρκία κατά των τρανς γυναικών, καθώς και των συνεχών στόχων της κυβέρνησης εναντίον των LGBTQI+ ακτιβιστών».


Με πληροφορίες από koutipandoras.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ