Ένα σπάνιο θέαμα κατέγραψε η κάμερα μιας ερευνητικής ομάδας, καθώς σε αυτήν αποτύπωσαν δεκάδες πτεροφάλαινες να κάνουν μαζικά «βόλτα» στην Ανταρκτική.
Η πτεροφάλαινες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τις γαλάζιες φάλαινες. Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους.
Οι πληθυσμοί των πτεροφαλαινών της Ανταρκτικής αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικής εξολόθρευσης με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγόρευση του κυνηγιού τους το 1976. Υπολογίζεται ότι, μέχρι τη στιγμή που έπαψαν να είναι θηράματα, είχαν εξολοθρευθεί περισσότερες από 700 χιλιάδες και το είδος αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.
Ωστόσο, πλέον δημιουργείται μια αισιοδοξία ότι το είδος ανακάμπτει, καθώς σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά μια μεγάλη ομάδα πτεροφαλαινών αποτυπώθηκε να κάνει... βόλτα στα νερά της Ανταρκτικής.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια πτεροφάλαινες να κυκλοφορούν στα νερά της Ανταρκτικής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε επρόκειτο για ένα μεμονωμένο ζώο, είτε για ομάδες συνήθως 2-4 θηλαστικών -σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες των 12.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως πλέον εντόπισαν ομάδες πτεροφαλαινών που αριθμούσαν 150 άτομα. Οι ομάδες αυτές εντοπίστηκαν να κινούνται στα νερά της νήσου Έλεφαντ (στη Θάλασσα της Σκωτίας), καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κριλ για να τραφούν.