Η βόλτα με τον σκύλο μειώνει την εγκληματικότητα, σύμφωνα με έρευνα

Όχι για το λόγο που φαντάζεστε.

Article featured image
Article featured image

Τα σκυλιά σίγουρα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, έχουν όμως και ένα ακόμα πλεονέκτημα στον τομέα της ασφάλειας. Μία νέα έρευνα του Ohio State University δείχνει πως η υψηλότερη συγκέντρωση σκυλιών σε μια γειτονιά, είναι καθοριστική στη μείωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, ο λόγος δεν είναι το ένστικτο του φύλακα.


Η έρευνα δείχνει πως ο λόγος είναι άλλος. Η ιδιοκτησία ενός σκύλου σημαίνει πως πρέπει να το βγάζει ο ιδιοκτήτης βόλτες, αυξάνοντας την κίνηση των κατοίκων στους δρόμους και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους γείτονες. Αυτό με τη σειρά του προσφέρει αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια.


Οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους πρακτικά περιπολούν στη γειτονιά τους. Βλέπουν ύποπτα πράγματα και υπόπτους που δεν ανήκουν εκεί. Μπορεί να είναι ένα αποτρεπτικό για εγκλήματα.

artem-beliaikin-heSOt1KcfCE-unsplash.jpg

Η έρευνα εμπνεύστηκε από την εργασία της αστικής θεωρητικού Jane Jacobs, η οποία υποστηρίζει πως απλά και μόνο η παρουσία ανθρώπων σε δημόσιους χώρους βοηθά στην τάξη και την ασφάλεια και μέσω των αλληλεπιδράσεών τους δημιουργούν έναν ιστό δημόσιου σεβασμού και εμπιστοσύνης σε μία γειτονιά.


Για να δοκιμάσουν τη θεωρία στην πράξη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από πολλαπλές πηγές, όπως στατιστικά παράνομων ενεργειών σε αντιπαραβολή με τη συγκέντρωση ιδιοκτητών σκύλων στις γειτονιές, ενώ ταυτόχρονα μετρήθηκε και το κοινωνικό κλίμα των γειτονιών.


Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αποδείξουν αίτιο και αποτέλεσμα, βρέθηκε ένας σύνδεσμος μεταξύ της παρουσίας των σκύλων και μειωμένης εγκληματικότητας.


Επιβεβαιώνοντας την Jacobs, βρήκαμε πως η συγκέντρωση σκύλων στις γειτονιές είναι αντιστρόφως ανάλογη με περιστατικά ληστειών, δολοφονιών και επιθέσεων στις γειτονιές.


Οι ερευνητές λένε πως χρειάζεται πιο λεπτομερής έρευνα για αποδειχθεί με σαφήνεια το αποτέλεσμα.

sandra-seitamaa-qzZfQY3ann0-unsplash.jpg


Η εμπιστοσύνη δε βοηθά τις γειτονιές τόσο πολύ αν δεν υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο να παρατηρούν τι συμβαίνει. Εδώ μπαίνει η βόλτα με το σκύλο. Όταν οι άνθρωποι βγάζουν βόλτα το σκύλο τους, έχουν συζητήσεις, χαϊδεύουν σκύλους άλλων ιδιοκτητών. Μερικές φορές ξέρουν το όνομα του σκύλου και δεν ξέρουν του ιδιοκτήτη. Μαθαίνουν τι συμβαίνει και μπορούν να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.


Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ