Η Κύπρος είναι μεταξύ των 10 χειρότερων χωρών για να ζήσεις, εάν είσαι «ξένος»

Μια έρευνα κατέταξε την Κύπρο στο top 10 των χειρότερων χωρών για να ζήσει και να δουλέψει ένας μετανάστης το 2022 [και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι].

Article featured image
Article featured image


Για ένατη φορά, η «InterNations», η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών (expats) στον κόσμο με περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη, αποκάλυψε τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για να μετακομίσει, να ζήσει και να εργαστεί ένας μετανάστης το 2022.

Με σχεδόν 12.000 ερωτηθέντες, είναι μια από τις πιο εκτεταμένες έρευνες για τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό, παρέχοντας πληροφορίες για τη ζωή των μεταναστών σε 52 προορισμούς.

Η έρευνα που μελετά την ικανοποίηση των μεταναστών σχετικά με την ποιότητα ζωής, την ευκολία εγκατάστασης, την εργασία στο εξωτερικό και τα προσωπικά οικονομικά στην αντίστοιχη χώρα διαμονής τους, βοηθά τις διεθνείς εταιρείες να ανακαλύψουν τις καλύτερες και τις χειρότερες πόλεις για να ζήσουν και να εργαστούν.

Το Μεξικό (1η), η Ινδονησία (2η) και η Ταϊβάν (3η) αποτελούν τους 3 κορυφαίους προορισμούς και κατατάσσονται πολύ καλά στους δείκτες Ευκολίας Εγκατάστασης και Προσωπικών Οικονομικών.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη είναι οι υπόλοιπες καλύτερες χώρες που περιλαμβάνονται στο Top 10 από την τέταρτη έως τη δέκατη θέση αντίστοιχα.


Η θέση της Κύπρου

Η έρευνα βρήκε επίσης τις 10 χειρότερες χώρες για να ζήσει και να δουλέψει ένας μετανάστης το 2022 και μέσα στη 10άδα βρίσκεται και η Κύπρος.

Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στην 4η θέση από το τέλος, πάνω από το Χονγκ Κονγκ και κάτω από το Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρει το FTNnews, σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος κατατάσσεται στη χειρότερη θέση στον Δείκτη Εργασίας στο Εξωτερικό (49η): οι μετανάστες είναι δυσαρεστημένοι με τις προσωπικές τους ευκαιρίες σταδιοδρομίας (34% έναντι 22% παγκοσμίως) και τις ώρες εργασίας (29% έναντι 17% παγκοσμίως). Επίσης δεν βλέπουν σκοπό στη δουλειά τους (22% έναντι 9% παγκοσμίως).

Σχεδόν τρεις στους δέκα (28%) αισθάνονται ότι δεν αμείβονται δίκαια (έναντι 20% παγκοσμίως), κάτι που μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο αξιολογούν αρνητικά τα προσωπικά τους οικονομικά (35% έναντι 21% παγκοσμίως). Συνολικά, η Κύπρος βρίσκεται μόλις στην 47η θέση στον Δείκτη Προσωπικών Οικονομικών.

Η Κύπρος τα πάει λίγο καλύτερα στους δείκτες Ποιότητας Ζωής (37η) και Expat Essentials (34η). Στο τελευταίο, το 34% είναι δυσαρεστημένο με τη διαθεσιμότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο (έναντι 21% παγκοσμίως).

Τελικά, η καλύτερη, αλλά ακόμα μέτρια, απόδοση της χώρας βρίσκεται στον Δείκτη Ευκολίας Εγκατάστασης (27η): το 62% των μεταναστών νιώθουν ευπρόσδεκτοι (έναντι 66% παγκοσμίως) και το 58% είναι ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή (έναντι 56% παγκοσμίως). Συνολικά, το 66% των μεταναστών είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στην Κύπρο.


Οι 10 χειρότερες χώρες για μετανάστες

Στον πάτο της γενικής λίστας με τις 52 χώρες που αξιολογήθηκαν από τους μετανάστες βρίσκονται το Κουβέιτ (52η θέση), η Νέα Ζηλανδία (51η), το Χογκ Κονγκ (50η), η Κύπρος (49η), το Λουξεμβούργο (48η), η Ιαπωνία (47η), η Ν. Αφρική (46η), η Τουρκία (45η), η Ιταλία (44η) και η Μάλτα (43η).


Μπορείτε να δείτε όλη τη μελέτη πατώντας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ