Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε για την πράξη του Ελπιδοφόρου να βαφτίσει τα παιδιά ομόφυλου ζευγαριού

(Χριστιανική) αγάπη με όρους και αστερίσκους;

Article featured image
Article featured image


Πριν από μερικές ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε σε εκκλησία της Αθήνας το μυστήριο της βάφτισης για τα δίδυμα παιδιά των σχεδιαστών μόδας Ευάγγελου Μπούση και Peter Dundas, γεγονός που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και μεσαιωνικού τύπου αντιδράσεις. Και ενώ υπάρχουν ιερείς, όπως ο Αμερικής Ελπιδοφόρος, που επιλέγουν να δρουν με βασικό γνώμονα την -άνευ όρων και αστερίσκων- αγάπη, την οποία, αν δεν κάνουμε λάθος, πρεσβεύει και ο χριστιανισμός, κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έκριναν ως μέγα ατόπημα την πράξη του να τελέσει τη βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού.


Την ένταση πυροδότησε αρχικά επιστολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν είχε ενημερωθεί ότι τα δίδυμα παιδάκια που θα βαφτίζονταν έχουν ομόφυλους γονείς. Χθες, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας συνταυτίστηκε με τις απόψεις του εν λόγω Μητροπολίτη – ο οποίος θεωρεί ότι τα παιδάκια δεν έπρεπε να βαφτιστούν καθώς «δεν ανήκουν σε οικογένεια κατά τα θέσμια της Εκκλησίας» – και αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για τη δράση του Ελπιδοφόρου, αποστέλλοντας επιστολή τόσο προς τον ίδιο όσο και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ανακοίνωσή της, χθες Δευτέρα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής (…): Να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για όσα εγγράφως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, σε σχέση με την τέλεση Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος δύο βρεφών στην Βουλιαγμένη, καθώς και σχετική επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν στην ποιμαντική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, παραμένουσα σταθερή στα υπό του Κυρίου, των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων ορισθέντα».

Δεν ξέρουμε από πότε στη χριστιανική αγάπη, στην αποδοχή και στο «αγαπάτε αλλήλους» χωράνε τόσοι πολλοί όροι και αστερίσκοι, γραμμένοι με πομπώδεις λόγους και μεγάλα γράμματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ