Ένα θηλυκό θουπί μαζί με τα μικρά του έκαναν κατάληψη σε μια «ξένη» φωλιά
Στην Κύπρο είναι τοποθετημένες περισσότερες από 1000 φωλιές για ανθρωποπούλια, ωστόσο, συχνά τις εντοπίζουν και τις χρησιμοποιούν για κούρνιασμα ή αναπαραγωγή και άλλα είδη!
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022
2
λεπτά
Το ανθρωποπούλι αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των αγροτών για την καταπολέμηση των τρωκτικών στην ύπαιθρο, αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίους). Μια οικογένεια ανθρωποπουλιών καταναλώνει μέχρι 6000 τρωκτικά τον χρόνο, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από τη χρήση δηλητηρίων και άλλων χημικών σκευασμάτων, τα οποία εκτός από κόστος, επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, τοποθετούνται τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια σε αρκετές περιοχές του νησιού τόσο από το Τμήμα Δασών όσο και από την Υπηρεσία Θήρας, το Τμήμα Γεωργίας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, με βασικό σκοπό την καταπολέμηση των τρωκτικών χωρίς φάρμακα και άλλες ουσίες.
Δείτε επίσης
Μερικές πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το (κυπριακό) ανθρωποπούλι
Φωτογραφίες από την ανάπτυξη νεοσσών ανθρωποπουλιών κι ένα βίντεο που ίσως σε ταράξει
Μάλιστα, όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του BirdLife Cyprus στο Facebook, «σε όλη την Κύπρο είναι τοποθετημένες περισσότερες από 1000 φωλιές για αθρωποπούλια». Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω φωλιές «προορίζονται γι’ αυτά, συχνά τις εντοπίζουν και τις χρησιμοποιούν για κούρνιασμα ή αναπαραγωγή και άλλα είδη, όπως Κίτσηδες, Θουπιά, Κουκκουφκιάοι και Κράγκες.
«Υπάρχουν φορές όμως που τα ανθρωποπούλια, ωσάν νόμιμοι ιδιοκτήτες (!), θα παλέψουν με νύχια και με δόντια (με νύχια βασικά) για να διώξουν από μια φωλιά τούς όποιους καταληψίες.
Πάντως, για το θηλυκό Θουπί με κωδικό δαχτυλιδιού 'E01328' όλα βαίνουν καλώς μέχρι στιγμής! Την ‘E01328’ τη βρήκαμε πέρσι, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε φωλιές στην επαρχία Λάρνακας, όπου καταφέραμε να τη δακτυλιώσουμε μαζί με τα δύο μικρά της. Φέτος, την ξαναβρήκαμε στην ίδια φωλιά, αυτήν τη φορά με τρία μικρά, τα οποία επίσης δακτυλιώσαμε. Ελπίζουμε να είναι εκεί και του χρόνου», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Το θουπί θεωρείτο ενδημικό υποείδος (Otus scops cyprius), αλλά το 2019 αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό είδος, λαμβάνοντας την επιστημονική ονομασία Otus cyprius. Πρόκειται για ένα είδος μικρής κουκουβάγιας, του οποίου ο ενδημικός πληθυσμός είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού, ενώ το νησί επισκέπτονται και πληθυσμοί από γειτονικές χώρες.
Δείτε επίσης
Τα νεογέννητα ανθρωποπούλια στη «μάχη» κατά των τρωκτικών [ΕΙΚΟΝΕΣ]