Όταν το «Shape of You» οδήγησε τον Ed Sheeran στα δικαστήρια

Ο τραγουδιστής κατηγορήθηκε για αντιγραφή και λογοκλοπή του (πασίγνωστου) τραγουδιού «Shape of You» από το τραγούδι «Oh why», ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε πως ο καλλιτέχνης δεν προέβη σε καμία παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Article featured image
Article featured image

Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου

Τα δικαιώματα των δημιουργών και τα συγγενικά δικαιώματα των ερμηνευτών στη μουσική, τα οποία αναφέρονται σε άυλα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας και τίθενται σε κυκλοφορία όλο και περισσότερο υπό μορφή ψηφιακών αρχείων, καθώς και η προστασία αυτών είναι θέμα που επηρεάζει άμεσα την κοινωνία των πολιτών.

Για του λόγου του αληθές οι καλλιτέχνες βρίσκονται συχνά σε κίνδυνο κάποιος να τους κλέψει το έργο τους ή οι ίδιοι να προβούν σε αντιγραφή άλλου έργου, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν κάποιο δικό τους.

Μεγάλος σάλος έγινε για παράδειγμα το 2017, όταν ο διάσημος Βρετανός τραγουδοποιός Ed Sheeran, ο οποίος ερμηνεύει το πασίγνωστο τραγούδι «Shape of You», κατηγορήθηκε για αντιγραφή και λογοκλοπή του τραγουδιού «Oh why».


Δεν ήταν τελικά αντιγραφή;

Σύμφωνα με τους δύο καλλιτέχνες Σάμι Χόκρι και Ρος Ο' Ντόνοχ το τραγούδι «Shape Of You», που κυκλοφόρησε από τον Ed Sheeran το 2017 είναι μία αντιγραφή του δικού τους «Oh Why» και όπως δήλωσαν ο Ed Sheeran τούς προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη δουλειά τους.

H αγωγή από τους δύο μουσικούς εναντίον του διάσημου Βρετανού κατατέθηκε το 2018, και το Δικαστήριο ζήτησε από τον Sheeran, να αποδείξει δημόσια πως δεν έχει διαπράξει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η κατάληξη ήταν ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστήριου Άντονι Ζακαρόλι να δικαιώσει τον Βρετανό, αποφασίζοντας ότι ο τραγουδιστής δεν αντέγραψε το «Oh Why» που κυκλοφόρησε το 2015, των Σάμι Χόκρι και Ρος Ο' Ντόνοχ. Μάλιστα ο δικαστής αποφάσισε ότι ο Sheeran δεν είχε αντιγράψει σε καμία περίπτωση το κομμάτι ούτε εσκεμμένα ούτε συνειδητά.

Αναγνώρισε βεβαίως ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των στίχων των δύο τραγουδιών, αλλά όχι ικανές να συντάξουν αντιγραφή και λογοκλοπή.


Ομοιότητες και σε άλλα τραγούδια…

Προσπαθώντας να αποδείξει ότι πολλά τραγούδια έχουν παρόμοια μελωδία, ο Ed Sheeran τραγούδησε ενώπιον του Δικαστηρίου τα τραγούδια «No Diggity» και «Feeling Good».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός καλλιτέχνης, κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς το 2016, οι συνθέτες Μάρτιν Χάρινγκτον και Τομ Λέοναρντ, τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή. Βεβαίως τότε το ζήτημα λύθηκε τελικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

LoridaRespect.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ