Στην Ιταλία πρώτο στις δημοσκοπήσεις είναι το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας»

H Ιταλία, μετά την παραίτηση Μάριο Ντράγκι, οδεύει προς πρόωρες εκλογές, με το νεοφασιστικό κόμμα τής Τζόρζια Μελόνι να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών.

Article featured image
Article featured image


Μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθουπουργού, Μάριο Ντράγκι, η χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για τις 25 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η πέμπτη προσφυγή στις κάλπες εδώ και έξι χρόνια στην Ιταλία.

Μεγάλη κερδισμένη από την κρίση είναι η ακροδεξιά ηγέτις Τζόρτζια Μελόνι και το νεοφασιστικό κόμμα της Αδέλφια της Ιταλίας. Tο γκάλοπ της εταιρείας Swg επιβεβαιώνει μάλιστα, αυτό που έδειξαν και προηγουμένες δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών.

62569952_401.jpg



Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τα Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 25% των ερωτηθέντων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 23,2%.

Η Λέγκα, στο γκάλοπ αυτό δεν ξεπερνά το 12,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 10,4% της πρόθεσης ψήφου, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,1%. Παράλληλα, η νέα κεντρώα δύναμη Azione (Πράξη), επιλέγεται από το 6% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της δημοσκοπικής εταιρείας, «η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς» και «πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο».

Παράλληλα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η πολιτική κρίση και η διάλυση του κοινοβουλίου προκλήθηκαν, κυρίως, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Λέγκα. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις διάφορες συμμαχίες, οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς εγκρίνουν τη συμμαχία της Λέγκα με τη Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ οι περισσότεροι υποστηρικτές των «πεντάστερων», όπως και του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», τάσσονται κατά της σύμπραξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ