Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας έχασε μέσα σε έναν χρόνο πάνω από τη μισή της περιουσία

Έπεσε στα 11,3 δισ. δολάρια από 23,7 δισεκατομμύρια...

Article featured image
Article featured image


Η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία έχασε πάνω από τη μισή της περιουσία μέσα στη χρονιά που πέρασε, καθώς η κρίση που μαστίζει την κινεζική αγορά ακινήτων συνεχίζει να χειροτερεύει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που επικαλείται τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η Γιανγκ Χουιγιάν, πλειοψηφούσα μέτοχος στην Country Garden, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, είδε την περιουσία της να μειώνεται σχεδόν κατά περισσότερο από 52% μέσα σε διάστημα μερικών μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, έπεσε στα 11,3 δισ. δολάρια από 23,7 δισεκατομμύρια που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Η περιουσία της Γιανγκ δέχθηκε σφοδρό πλήγμα την περασμένη Τετάρτη, όταν η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Country Garden έκανε «βουτιά» 15%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα πουλήσει νέες μετοχές για να συγκεντρώσει μετρητά. Πρόκειται για την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη ότι καμία εταιρεία δεν είναι πλέον ασφαλής από την παρατεταμένη κρίση του real estate στην Κίνα.

Η Γιανγκ απέκτησε την περιουσία της όταν ο πατέρας της και ιδρυτής της Country Garden, Γιανγκ Γκουοκιάνγκ, μεταβίβασε σε εκείνη τις μετοχές του το 2005. Τότε έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, αν και πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χάσει τον «τίτλο», αφού η Φαν Χονγκουέι, μεγιστάνας στον κλάδο των χημικών ινών, την «πλησιάζει» επικίνδυνα με περιουσία 11,2 δισεκατομμυρίων.

1669.jpg
Η Γιανγκ απέκτησε την περιουσία της όταν ο πατέρας της και ιδρυτής της Country Garden, Γιανγκ Γκουοκιάνγκ, μεταβίβασε σε εκείνη τις μετοχές του το 2005



Υπενθυμίζεται ότι η αυστηροποίηση της στάσης των ρυθμιστικών αρχών στην Κίνα απέναντι σε εταιρείες της αγοράς ακινήτων με υπέρογκα χρέη το 2020 είχε ως αποτέλεσμα πρώην κολοσσοί, όπως η Evergrande και η Sunac να βρεθούν στο χείλος της χρεοκοπίας. Αγοραστές σε όλη τη χώρα, οργισμένοι με τις καθυστερήσεις στις κατασκευές και τις παραδόσεις των ακινήτων τους, άρχισαν να παγώνουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων για σπίτια που είχαν πωληθεί πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Ενώ η Country Garden παρέμενε για ένα διάστημα σχετικά αλώβητη από την κρίση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο, η ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη ότι σκοπεύσει να συγκεντρώσει πάνω από 343 εκατ. δολάρια μέσω της πώλησης μετοχών (εν μέρει για την αποπληρωμή χρεών) «τρόμαξε» τους επενδυτές, με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ