Έφηβος μετανάστης έσωσε ένα βρέφος 4 μηνών από ναυάγιο στη Μεσόγειο Θάλασσα

«Πήγα να βοηθήσω ανθρώπους», είπε το αγόρι από το Τόγκο, που ήταν μεταξύ των 71 επιζώντων που διασώθηκαν, εννέα ημέρες μετά τη βύθιση του σκάφους τους.

Article featured image
Article featured image


Παρά την απόγνωση και την ταλαιπωρία του, μετά τη βύθιση του σκάφους που μετέφερε τον ίδιο και δεκάδες άλλους από την Αφρική στη δική τους «γη της επαγγελίας», ένας 17χρονος κολύμπησε για να πιάσει και να σώσει ένα μωρό, από ένα άλλο ναυάγιο την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Όπως φαίνεται στο βίντεο από το γαλλικό Brut, ο 17χρονος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, κολύμπησε για να σώσει το μωρό, το οποίο κρατούσε πάνω από το νερό, όταν έφτασε η ομάδα διάσωσης.



«Είμαι καλός στο κολύμπι και πήγα να σώσω ανθρώπους», ανέφερε ο 17χρονος από το Τόγκο, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, πλοίο των οποίων κατέφθασε στο σημείο του ναυαγίου για την περισυλλογή των ανθρώπων.

Ο Μισέλ Μπουνέλ, Γάλλος φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στο πλοίο των ΓΧΣ, ανέφερε στο Brut πως, όταν έφτασαν στο σημείο, άκουσε τον έφηβο να φωνάζει «υπάρχει μωρό εδώ, υπάρχει μωρό».

Το πλήρωμα πέταξε στον νεαρό ένα σωσίβιο, για να τραβήξει εκείνον κι άλλον ένα διασωθέντα στο κατάστρωμα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο τεσσάρων μηνών μωρό, το οποίο αρχικά δεν ανέπνεε. Το μωρό και η μητέρα του μεταφέρθηκαν στη Μάλτα, σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

92cde07aa3e45116e695469878b01c5888252061.jpg
Φωτογραφία: Michael Bunel



Το φουσκωτό εντοπίστηκε αφού βρισκόταν ήδη εννέα ημέρες στη θάλασσα, σύμφωνα με την Safa Mselhi, εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση. Μια έγκυος γυναίκα που κατέστη ανέφικτο να την επαναφέρουν, πέθανε στο κατάστρωμα του πλοίου διάσωσης.

Το Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διέσωσε 71 ανθρώπους από το συγκεκριμένο ναυάγιο, εκ των οποίων κάποιοι είχαν εγκαύματα από καύσιμα - που προκαλούνται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με πετρέλαιο που έχει αναμιχθεί με αλμυρό νερό.

Οι διασωθέντες έπρεπε να περιμένουν περίπου πέντε μέρες για να πατήσουν στεριά, οπότε και τους επιτράπηκε η αποβίβαση στον Τάραντα. Όλες αυτές τις μέρες ταξίδευαν με το νεκρό σώμα της εγκύου.



Ο Χουάν Ματίας Χιλ, εκπρόσωπος της ομάδας έρευνας και διάσωσης των ΓΧΣ, δήλωσε: «Αυτό το τραυματικό γεγονός είναι μια θανατηφόρα συνέπεια της αυξανόμενης αδράνειας και απεμπλοκής των ευρωπαϊκών και άλλων συνοριακών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Μάλτας, στη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Οι τραγωδίες στη θάλασσα εξακολουθούν να κοστίζουν χιλιάδες ζωές και αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στο κατώφλι της Ευρώπης μέσα σε απόλυτη σιγή και αδιαφορία από τα ευρωπαϊκά κράτη», κατήγγειλε περαιτέρω.



Φιλανθρωπικές οργανώσεις θαλάσσιας διάσωσης κατηγόρησαν επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απέτυχε να διασώσει πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ζητώντας από τη λεγόμενη ακτοφυλακή της Λιβύης να αναχαιτίσει οποιαδήποτε σκάφη επιχειρούν να περάσουν και αγνοώντας τους ισχυρισμούς για κακοποίηση στα κέντρα κράτησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν και 95.000 επέστρεψαν στη Λιβύη, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ 2017 και 2021.

Το πρωί της Τετάρτης 306 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Σικελία από το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της SOS Méditerranée. Μερικοί από τους επιζώντες βρίσκονταν στο πλοίο για 12 ημέρες. Το πλοίο πραγματοποίησε οκτώ διασώσεις σε λιγότερο από δύο εβδομάδες – η πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, 15 ανθρώπων που ήταν χαμένοι στη θάλασσα για δύο ημέρες.


Με πληροφορίες του Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ