Ιός που (πιθανώς) μεταδόθηκε από ζώο, εντοπίστηκε στην Κίνα

Ο ιός Langya του οποίου τα συμπτώματα θυμίζουν εκείνα του Covid, έχει προσβάλει μέχρι στιγμής 35 άτομα.

Article featured image
Article featured image


Τη στιγμή που η μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίζεται παγκοσμίως, μια είδηση που έφθασε από την Κίνα, για τον εντοπισμό του ιού Langya, μάς αποθαρρύνει λίγο.

Πρόκειται για έναν «νέο εντοπισμένο» ιό που μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 35 ανθρώπους και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναφορικά με την προέλευσή του, φαίνεται να «ξεπήδησε» από μυγαλή, ένα μικρό ασπαλοκόμορφο θηλαστικό.

Ο εν λόγω ιός που, όπως μεταδίδει η βρετανική Daily Mail, εντοπίστηκε στην Κίνα και ανήκει σε οικογένεια ιών με ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει και το 75%. Μέχρι στιγμής, κανένας εκ των 35 ασθενών που αναφέρθηκαν ως θετικοί δεν έχασαν τη ζωή τους.

Εντοπίστηκε σε 35 άτομα στις ανατολικές κινεζικές επαρχίες Henan και Shandong, με την πλειονότητα των ασθενών να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αντίστοιχα με αυτά της γρίπης.


Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών

Οι εκτιμήσεις των ειδικών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κάνουν λόγο για μετάδοση του ιού από ζώα, συμπεριλαμβανομένης και της μυγαλής.

Η μυγαλή είναι ένα μικρό, ασπαλοκόμορφο θηλαστικό, του οποίου η μορφή μπορεί να θυμίζει αυτή του ποντικού αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τρωκτικών.

Οι ειδικοί που ερευνούν τον ιό πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα κρούσματα είναι «σποραδικά», ωστόσο, εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν αν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ερευνητές με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον ιό, γνωστό και ως LayV, σε μια μελέτη στοNew England Journal of Medicine.

Εντόπισαν το πρώτο κρούσμα πριν από τον Ιανουάριο του 2019 στη Σαντόνγκ, προτού εντοπιστεί μια ομάδα 14 περιπτώσεων τον επόμενο χρόνο και στις δύο επαρχίες.

Δεν βρέθηκαν μολύνσεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2020, με τους ερευνητές να σταματούν τις εργασίες, ούτως ώστε να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του Covid. Από εκείνο τον μήνα και έπειτα όμως βρέθηκαν άλλα 11 κρούσματα.


Η συμπεριφορά του ιού Langya

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα συμπτώματα σε ασθενείς για να δουν πόσο επηρεάστηκαν οι άνθρωποι από τον ιό.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός. Ακολούθησαν κόπωση (54%), βήχας (50%), απώλεια όρεξης (50%), μυϊκοί πόνοι (46%) και αίσθημα αδιαθεσίας (38%).

Περίπου το 35% υπέστη ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση στη νεφρική λειτουργία.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ