Πέθανε, χθες το πρωί, ο αγριόγατος Berton

Η περιπέτεια του αιλουροειδούς του είδους Σερβάλ είχε άδοξο τέλος, αφού το ζώο κατέληξε χθες, στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας.

Article featured image
Article featured image


Πέθανε χθες το πρωί ο Berton, η αγριόγατα που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το αιλουροειδές του είδους Σερβάλ απομακρύνθηκε από την ιδιοκτήτριά του και μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, όταν στις αρχές Μαΐου διέφυγε από το διαμέρισμα όπου έμενε και επιτέθηκε σε ένα τρίχρονο αγοράκι. Το παιδί μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου του έγινε συρραφή των πέντε τραυμάτων που υπέστη σε κεφάλι και πρόσωπο, ενώ έφερε εκδορές σε διάφορα μέρη του σώματός του.

Μετά το εν λόγω συμβάν, το ζώο απομακρύνθηκε από την κηδεμόνα του και μεταφέρθηκε στον ΖΚΛ, με την κατάσταση της υγείας του, μακριά από το οικείο του περιβάλλον, να επιδεινώνεται. Εικόνες που είχαν κυκλοφορήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρουσίαζαν το ζώο σε άσχημη κατάσταση, ενώ έγιναν αναφορές ότι υπέστη θερμοπληξία και σταμάτησε να τρώει φυσιολογικά.

295626340_3324819844420028_4671040192724767671.width-600.jpg



Αφού έγινε γνωστή η κατάσταση της υγείας του, το ζώο απομακρύνθηκε από τη Λεμεσό και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας. Τότε το Κόμμα για τα Ζώα είχε αναφέρει ότι η εν λόγω κίνηση «θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση της υγείας του, καθώς η ιδιοκτήτριά του δεν θα μπορεί πλέον να το επισκέπτεται». Στην Πέγεια το ζώο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς παρουσίασε απόφραξη στο έντερο με συμπτώματα κοπρόλιθου.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Κόμμα για τα Ζώα γνωστοποίησε τον θάνατο του ζώου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αιτία πίσω από τον θάνατο του Berton είναι το γεγονός ότι είχε ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνα του και αυτή η έλλειψη ίσως να έφερε και το τραγικό αποτέλεσμα».


Αυτούσια η χθεσινή ανακοίνωση του Κόμματος:

«Ο γάτος Βerton έφυγε από τη ζωή, μόνος και χωρίς τη μαμά του.

Μόλις σήμερα το πρωί (9/8/2022) μάθαμε τα κακά μαντάτα. Επήλθε ο θάνατος του γάτου Berton, για τον οποίο εδώ και αρκετούς μήνες έγινε ένας μεγάλος αγώνας από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να σωθεί το ζώο και να καταλήξει στην κηδεμόνα του.

Δυστυχώς υπέκυψε και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που είτε έλαβαν αποφάσεις ή είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και η κηδεμόνας θα ζητήσουν άμεσα από τον Υπουργό Γεωργίας όπως κατά τη διάρκεια της νεκροψίας να είναι παρών και ιατροδικαστής. Ήδη έχουν γίνει διευθετήσεις και στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) νεκροψία θα είναι παρών και ανεξάρτητος ιδιωτικός κτηνίατρος.

Είναι μια τραγωδία και μας θλίβει βαθύτατα ο θάνατος του Berton. Το κράτος και οι κρατικές υπηρεσίες ενώ εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν αδειοδοτημένους και κατάλληλους χώρους, ούτως ώστε όταν κατάσχονται ζώα να κρατούνται εκεί και όχι να βρίσκουν την εύκολη λύση τους ζωολογικούς κήπους.

Επίσης δεν δεχόμαστε το γεγονός και τις δηλώσεις του υπεύθυνου του ζωολογικού κήπου της Πάφου ότι το ζώο μετεγχειρητικά ήταν μια χαρά (όπως έλεγαν και όλοι οι άλλοι) και ότι χθες (9/8/2022) το ζώο ήταν μια χαρά και σήμερα το πρωί το βρήκαν νεκρό. Θεωρούμε ότι το ζώο είχε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνα του και αυτή η έλλειψη ίσως έφερε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών από τη μέρα εισόδου του γάτου στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολλά και μάλιστα πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους και γι’ αυτό το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Ο γάτος Berton έφυγε από τη ζωή και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί πως μια πιθανή αιτία αυτού του άδικου χαμού είναι η ταλαιπωρία που υπέστη το ζώο τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του, σε συνδυασμό με το έντονο άγχος αποχωρισμού από την κηδεμόνα του.

Το άγχος στις γάτες γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ασθενειών που κάποτε μπορούν να αποβούν μοιραίες».

gata-1-1080x1440_psitu.width-600.jpg



Διαμαρτυρία για τον θάνατο του Berton

Το Κόμμα καλεί σε διαμαρτυρία για τον άδικο, όπως αναφέρεται, θάνατο του Berton, την Πέμπτη 11 Αυγούστου η ώρα 11 το πρωί, έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Λευκωσία.

«Ήρθε η ώρα πλέον όχι μόνο να καταδικάσουμε, αλλά να ζητήσουμε από τον Γενικό εισαγγελέα την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τις μέχρι σήμερα εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειές του ενάντια στα αθώα και ανυπεράσπιστα ζώα.

Σας καλούμε όλους και όλες να δείξετε με την παρουσία σας και τη στήριξή σας, με σκοπό να δικαιωθεί ο άδικος θάνατος του Berton.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου ετοιμάζει ήδη σχετικό υπόμνημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα με κοινοποίηση προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης και θα παραδοθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, η ώρα 11 το πρωί, στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ευχόμαστε να είστε όλοι εκεί.

Αιωνία να είναι η μνήμη του Berton και ευχόμαστε ότι ο θάνατος του επιτέλους θα συνετίσει αυτό το κράτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ