Βρετανός μέτρησε την ενέργεια που καταναλώνει κάθε «αδρανής» συσκευή που έχει στο σπίτι του

Κάποιες συσκευές καταναλώνουν πολύ ρεύμα ακόμη κι όταν είναι απενεργοποιημένες, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρίζα.

Article featured image
Article featured image


Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να εξοικονομήσει ρεύμα, με την τιμή του να χτυπάει «κόκκινο», κάποιες συσκευές «βαμπίρ» στο σπίτι καταναλώνουν πολλή ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία standby. Δηλαδή, όταν είναι μεν κλειστές, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα.

Παλαιότερη έρευνα που υλοποίησε η εταιρεία British Gas στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν 3,16 δισ. λίρες (3,74 δισ. ευρώ) ετησίως, μόνο και μόνο για να έχουν τις συγκεκριμένες συσκευές σε κατάσταση stand-by.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το ποσό ισούται με 147 λίρες (173 ευρώ) για κάθε νοικοκυριό ετησίως ή αλλιώς με το αντίτιμο δύο μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε ηλεκτρική συσκευή που παραμένει συνδεδεμένη στην πρίζα, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή όχι, εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια, με αποτέλεσμα το… ρολόι να συνεχίζει να γράφει.

Λάπτοπ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ο.κ., επομένως, συνιστούν τους αθόρυβους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την παρουσία των οποίων αντιλαμβανόμαστε μόνο στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχεται ο λογαριασμός.

Μπορεί να είναι άβολο κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση να την «βγάζεις» κι από την πρίζα, αλλά αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει 24,61 λίρες ετησίως (29 ευρώ), όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα. Το ίδιο ισχύει και με έναν αποκωδικοποιητή συνδρομητικής τηλεόρασης (όφελος 27,3 ευρώ ετησίως).

Και πάει λέγοντας:

Kονσόλες παιχνιδιών
12,17 λίρες (15 ευρώ)

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
11,22 λίρες (13,2 ευρώ)

Φούρνος μικροκυμάτων 16,37 λίρες (19,7 ευρώ)

Πλυντήριο πιάτων 4,73 λίρες (5,5 ευρώ)

Εκτυπωτής 3,81 λίρες (4,5 ευρώ)

Φορτιστής κινητού 1,26 λίρα (1,48 ευρώ)

[Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά και στοιχεία ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να διαφοροποιούνται για τη χώρα μας].


Η έρευνα ενός Βρετανού


Ένας Βρετανός, θέλοντας να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματός του, αποφάσισε να προμηθευτεί μία συσκευή-μετρητή, ώστε να δει πόσο τον χρεώνει η κάθε συσκευή που έχει στο σπίτι του σε αδράνεια και το αποτέλεσμα τον ξάφνιασε.

Μεταφέροντας την ιστορία του στο Reddit, ανέφερε ότι περίμενε πως ο φορτιστής του κινητού του, ξεχασμένος στην πρίζα, θα τον χρέωνε πολύ σε ρεύμα, αλλά έκανε λάθος. Αυτό λοιπόν που είδε πως κάνει μεγαλύτερη ζημιά, είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Από τότε που το διέγνωσε είπε: «Είναι πλέον απενεργοποιημένος στον τοίχο όταν δεν χρησιμοποιείται».

Ο μετρητής συνδέεται σε οποιονδήποτε τοίχο και μετρά πόση ενέργεια - και επομένως, χρήματα - χρησιμοποιεί οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι, ακόμα κι αν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Ο άνδρας λοιπόν, ανακάλυψε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων τού κοστίζει περίπου 16 £ ετησίως, χωρίς να του ζεσταίνει το φαγητό - σύντομα το ποσό θα ανέλθει στις 27 £, όταν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμής του Οκτωβρίου.

Κόστος σε ενέργεια, μεγαλύτερο μάλιστα από αυτό του φούρνου μικροκυμάτων, είδε πως του κάνει το Sky Q TV του, δηλαδή ο αποκωδικοποιητής για κανάλια στην τηλεόραση: «Δεν περίμενα πάνω από 9 watt όταν κάθεται εκεί χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Και τα δύο κουτιά είναι σε “eco mode”».

Στιγμιότυπο 2022-08-16, 12.10.57 μμ.png

Στιγμιότυπο 2022-08-16, 12.11.19 μμ.png



Αυτό που επεσήμανε είναι πως θα πρέπει ο κόσμος να προσέχει πολύ τις παλαιότερες συσκευές του πολύ, καθώς τα «σύγχρονα τροφοδοτικά, έχουν διακόπτη λειτουργίας και αντλούν αμελητέα ποσότητα ενέργειας».

Κλείνοντας, είπε ότι σκέφτεται να βάλει «τον ευρυζωνικό δρομολογητή μου και τον διακόπτη ethernet σε έναν χρονοδιακόπτη. Ένας χρονοδιακόπτης κοστίζει περίπου 7 λίρες και θα κάνω απόσβεση σε λιγότερο από έναν μήνα, αν μένουν κλειστά για 8 ώρες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ