Κεντρική φωτογραφία από Wikimedia Commons
Οι κάτοικοι επτά χωριών στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού, στη νότια Ινδία, παραπονιούνται πως έχουν εισβάλει στην περιοχή τους κίτρινα «τρελά» μυρμήγκια.
Λένε πως τα έντομα επιτίθενται στα ζώα τους και επηρεάζουν τις καλλιέργειές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τα προς το ζην τους.
Τα κίτρινα μυρμήγκια είναι από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Δεν δαγκώνουν, ούτε τσιμπούν αλλά εκχύνουν μυρμηκικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις.
Το επιστημονικό τους όνομα είναι Anoplepis gracilipes και συνήθως βρίσκονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Κινούνται με ακανόνιστο και ασυντόνιστο τρόπο και οι κινήσεις τους γίνονται ολοένα και πιο ξέφρενες όταν ενοχλούνται.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα μυρμήγκια πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μπορούν να «προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην αυτοφυή άγρια ζωή». Πολλά μέρη της Αυστραλίας έχουν αναφέρει αντίστοιχες καταστάσεις.
Ο Δρ Προνόι Μπαιντία, ειδικός εντομολόγος που έχει κάνει έρευνα για τα κίτρινα μυρμήγκια, τα χαρακτηρίζει «ευκαιριακό είδος».
«Δεν έχουν διατροφικές προτιμήσεις. Τρώνε τα πάντα» λέει, προσθέτοντας ότι λεηλατούν ακόμα και άλλα είδη μυρμηγκιών, μέλισσες και σφήκες.
«Μόλις πλησιάσουμε το δάσος, τα μυρμήγκια σκαρφαλώνουν πάνω μας, προκαλώντας ερεθισμούς και φουσκάλες. Δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε ούτε νερό για να πιούμε καθώς καταναλώνουν ακόμα και αυτό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ένας 55χρονος αγρότης στο BBC.
Παρόλο που οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη των μυρμηγκιών στο δάσος, λένε πως είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται σε τόσο μεγάλους αριθμούς στα χωριά.
Οι βοσκοί που ζούσαν κοντά στο δάσος λένε ότι έχουν εκκενώσει τους οικισμούς τους λόγω της εισβολής των μυρμηγκιών.
«Το σπίτι μου είχε μολυνθεί από αυτά τα μυρμήγκια, έφυγα και ήρθα στο χωριό. Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς», λέει ο Ναγκαμάλ, οι κατσίκες του οποίου δέχτηκαν επίθεση από τα μυρμήγκια.