Ένα σπάνιο φαινόμενο άφησε έκπληκτους τους κατοίκους μιας κινεζικής πόλης

Πώς δημιουργούνται τα σύννεφα Pileus.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter/ @kalmantibs/ Red Climática Mundia


Πρόσφατα, οι κάτοικοι μιας πόλης στην Κίνα έμειναν έκπληκτοι όταν παρατήρησαν στον ουρανό ένα σύννεφο που είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.



Το σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως σύννεφο Pileus, ήταν ορατό στη Haikou, στις 21 Αυγούστου. Ένα τέτοιο σύννεφο δημιουργείται πάνω από ένα νέφος Σωρειτομελανία, λόγω της ανόδου του ψυχρού αέρα, συμπυκνώνοντας την υγρασία ακριβώς κατά μήκος της κορυφής του ανοδικού ρεύματος.



Όταν το φως του ήλιου πέφτει πάνω στο εν λόγω σύννεφο από μια συγκεκριμένη γωνία, αντανακλάται μεταξύ των κρυστάλλων πάγου και των σταγονιδίων του σύννεφου, δίνοντάς του χρώματα που μοιάζουν με εκείνα του ουράνιου τόξου. Αυτά τα σύννεφα συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ώρες, αφού «τρώγονται» από το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω τους.



Τα σύννεφα Pileus δεν είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά αν ξέρεις πού να τα ψάξεις, ίσως μπορέσεις να τα εντοπίσεις. Δημιουργούνται κατά τις ημέρες τις οποίες αναμένεται βροχή, όταν τα νέφη Σωρειτομελανίες εξελίσσονται σε καταιγίδες.

Οι Σωρειτομελανίες αποτελούν επίσημη κατηγορία νεφών, η χρήση των οποίων γίνεται από τους μετεωρολόγους και από όλα τα Γραφεία Καιρού του Κόσμου. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο νέφος, καθώς συνδέεται με έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ