Το (συντηρητικό) Κάνσας είπε ένα ηχηρό «όχι» στην τροπολογία που περιορίζει τις αμβλώσεις

Το Κάνσας ψήφισε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στην πρώτη μείζονα διαδικασία για το ζήτημα αυτό, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Article featured image
Article featured image


Οι ψηφοφόροι στο Κάνσας, μεσοδυτική συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ, τάχθηκαν χθες Τρίτη υπέρ της συνταγματικής πρόνοιας για την άμβλωση, στην πρώτη μείζονα διαδικασία για το ζήτημα αυτό, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφασή του, με την οποία είχε κατοχυρωθεί το δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι εκλογείς της πολιτείας απέρριψαν την πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος που θα αντικαθιστούσε το υπάρχον κείμενο στον θεμελιώδη νόμο και θα άνοιγε τον δρόμο είτε για αυστηρότερους περιορισμούς των αμβλώσεων είτε για απαγόρευση των επεμβάσεων αυτών.

Το 62% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση, ενώ το 38% την υποστήριξε, με το 78% των προβλεπόμενων ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

κανσαςαπορτιον.jpg

kansasabort.jpg

kansasabortionsfk.jpg

φφφφφφφφ.jpg



Καλωσορίζει το αποτέλεσμα της ψηφοοφορίας ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το ότι οι εκλογείς στο Κάνσας απέρριψαν την πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος που θα άνοιγε τον δρόμο για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση ή την επιβολή πολύ πιο αυστηρών περιορισμών στις ιατρικές επεμβάσεις αυτής της φύσης.

Ο κ. Μπάιντεν έκρινε ότι η νίκη των υπερασπιστών του δικαιώματος στην άμβλωση στο Κάνσας, βαθιά συντηρητική πολιτεία, δείχνει πως «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση» σε επεμβάσεις αυτού του είδους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Το Κογκρέσο θα όφειλε να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει τις πρόνοιες» που ακύρωσε τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο, αναιρώντας την ιστορική απόφασή του στην υπόθεση Roe v. Wade (1973), με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα, πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν το πρώτο δημοψήφισμα σε πολιτειακό επίπεδο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Παρακολουθήθηκε στενά, καθώς θεωρείται πρώιμος δείκτης για το εάν και κατά πόσον το ζήτημα της άμβλωσης θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.


Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Πώς, πού και πότε θα είναι πια νόμιμες;

Για να εγκριθούν από τη Γερουσία αυτή, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από 60 γερουσιαστές, κάτι που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται, τουλάχιστον, τις ψήφους 10 Ρεπουμπλικάνων.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πολλές Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός τους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να κινητοποιηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και να δώσουν ευρεία πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, ώστε να περάσει νομοσχέδια που θα προστατεύουν αυτό το δικαίωμα των γυναικών. Σχεδόν πάντα όμως στις ενδιάμεσες εκλογές το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες. Είναι επομένως πιθανόν οι Δημοκρατικοί να χάσουν ακόμη και την οριακή πλειοψηφία που διαθέτουν αυτή τη στιγμή στη Γερουσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ