Κύπριος που ασχολείται με τα μηναλλάγια εδώ και 62 χρόνια, έκανε την πρόβλεψή του για φέτος

«Η φετινή χρονιά δεν θα μοιάζει καθόλου με την περσινή», λέει ο κ. Λεωνίδας Λεωνίδου.

Article featured image
Article featured image


Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μάς έχει επιτρέψει να κάνουμε καιρικές προβλέψεις με αρκετή ακρίβεια τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι παλαιότερες γενιές, που δεν είχαν στη διάθεσή τους ανάλογα εργαλεία, βασίζονταν στην πρακτική τής παρατήρησης των καιρικών φαινομένων στις αρχές του Αυγούστου κάθε έτους, για να προβλέψουν πώς θα ήταν ο καιρός για τους επόμενους 12 μήνες, μια πρακτική γνωστή ως παρατήρηση των μηναλλαγιών.

Η παρατήρηση των μηναλλαγιών ξεκινά από την 1η Αυγούστου. Οι τρεις πρώτες μέρες του Αυγούστου -1η, 2η και 3η- θεωρείται ότι αντιστοιχούν στον μήνα Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς («Άουστος και Πάουστος και πάλε αρκή του Αούστου»), ενώ η 15η του Αυγούστου θεωρείται ότι αντιστοιχεί στον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ουσιαστικά, όποιος θέλει να «διαβάσει» τα σημάδια για να προβλέψει τον καιρό του επόμενου χρόνου, πρέπει να παρατηρεί τον ουρανό και τα καιρικά φαινόμενα για 12 ημέρες, εκ των οποίων η κάθε μια αντιστοιχεί σε έναν μήνα. [ Για παράδειγμα, η 4η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο, η 5η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, η 6η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Νοέμβριο και ούτω καθεξής].

Ο κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, ασχολείται με τα μηναλλάγια εδώ και 62 χρόνια -από τότε που ήταν 10 ετών και διδάχθηκε την τέχνη από τη γιαγιά του. Σήμερα το πρωί, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο και παρουσίασε τις προβλέψεις του για φέτος. Ο ίδιος παρακολουθεί τα μηναλλαγιά και με βάση το Παλαιό και το Νέο Ημερολόγιο και «παντρεύει» τις προβλέψεις που συμφωνούν μεταξύ τους.


Οι προβλέψεις του κου Λεωνίδου

minallagia-22-23_city.jpg



Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος θα καθυστερήσουν τα πρωτοβρόχια, με τις «πρώτες καλές βροχές, σε όλη την Κύπρο, να έρχονται στις 18 με 22 Οκτωβρίου». Ο κ. Λεωνίδου τόνισε επίσης, πως η φετινή χρονιά δεν θα μοιάζει καθόλου με την περσινή σε ό,τι αφορά τις βροχές, αφού θα υπάρχει μειωμένη βροχόπτωση σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πρόσθεσε επίσης, πως αν και θα έχουμε λίγες βροχές από τις 22 μέχρι τις 25 του Σεπτέμβρη και από τις 8 μέχρι τις 10 του Οκτώβρη, εκείνες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πρωτοβρόχια, καθώς θα είναι μεμονωμένες και δεν θα επηρεάσουν όλη την Κύπρο.

Σχετικά με την άνοιξη, ο κ. Λεωνίδου προέβλεψε πως οι ανοιξιάτικοι μήνες θα έχουν χαλάζι, το οποίο θα παρατηρείται μέχρι και τον Ιούνιο, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη γεωργία. Συγκεκριμένα για τον Μάρτιο, είπε πως θα μάς πλήξουν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοθύελλες. «Μεγάλες καταστροφές για τρεις - τέσσερις μέρες από τις 27 Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδου.

Όσον αφορά στις χιονοπτώσεις, τόνισε πως θα έχουμε λίγα χιόνια από τις 16 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, από τις 17 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και από τις 12 μέχρι τις 16 του Φλεβάρη, σημειώνοντας πως ο φετινός χειμώνας δεν θα μοιάζει με τον περσινό.


Ακούστε το απόσπασμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ