5 γυναίκες που αποδεικνύουν πως σε κανένα κλάδο σπουδών δεν χωράνε στερεότυπα φύλου

Συναντήσαμε κορίτσια που αποφάσισαν να αναμετρηθούν με παραδοσιακά «ανδροκρατούμενους» τομείς και να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται, κόντρα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις γύρω τους.

Article featured image
Article featured image


Ήξερες ότι πολλά κορίτσια διστάζουν να ακολουθήσουν κλάδους σχετικούς με τη Μηχανική, τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, ακόμη κι όταν η απόδοσή τους σε σχετικά μαθήματα είναι εξαιρετική; Τα στερεότυπα φύλου, οι προκαταλήψεις και οι κοινωνικοί κανόνες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις επιλογές πολλών γυναικών σε σχέση με τους τομείς που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στο σχολείο αλλά και στις σπουδές και επομένως στη μετέπειτα ζωή τους.

Όταν η Ευανθία αποφάσισε να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Frederick, ο πατέρας της έκανε ένα εξάμηνο να το δεχτεί. «Ο περίγυρός μου θεωρούσε πως δεν ήταν επάγγελμα που άρμοζε σε γυναίκα και υποστήριζαν πως θα ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθω στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον του». Σήμερα η Ευανθία εργάζεται σε μια μεγάλη εργοληπτική εταιρεία και είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

evanthia-stem_City.jpg
Ευανθία



«Στα κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο της μηχανικής αυτοκινήτων, θα έλεγα ‘με τα χίλια!’ να μην ακούνε κανένα και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους!»
λέει η Παναγιώτα, που σπουδάζει Μηχανολόγος Μηχανικός Οχημάτων στο Πανεπιστήμιο Frederick και στόχος της είναι να αποκτήσει εξειδίκευση στο motorsport engineering. «Δεν πιστεύω σε κλάδους ανδροκρατούμενους ή γυναικοκρατούμενους. Από μικρή κάνω πράγματα που θεωρούνται πιο ‘ανδρικά’, όπως οι πολεμικές τέχνες. Έτσι, η επιλογή των σπουδών μου δεν ήταν κάτι τόσο παράξενο για μένα. Και ούτε έγινε στη διάρκεια της φοίτησής μου γιατί οι καθηγητές και οι συμφοιτητές μου δεν με αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Μου συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν σε οποιονδήποτε άλλο».

maria-stem_city.png
Μαρία



Στον ίδιο κλάδο σπουδάζει και η Μαρία, η οποία από μικρή είχε επαφή με τον χώρο των αυτοκινήτων γιατί ο πατέρας της είναι μηχανικός. «Μεγαλώνοντας, ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας στο σπίτι να ακούω ιστορίες από τον πατέρα μου για το συνεργείο αλλά και για τις εξελίξεις στον τομέα. Ποτέ δεν ένιωσα ότι ως κορίτσι αυτές οι ιστορίες δεν με αφορούσαν».

Η Βιργινία αποφοίτησε το καλοκαίρι και ήδη εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στο Μόναχο της Γερμανίας ως Μηχανολόγος Μηχανικός: «Ήμουν ένα από τα δύο κορίτσια του Κλάδου. Το περίμενα, γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου δεν αισθάνθηκα ποτέ να υπάρχει πρόβλημα για μένα και είχα άριστες σχέσεις με όλα τα παιδιά. Από πλευράς του Πανεπιστημίου δεν υπήρξε ποτέ καμία διάκριση ή διαφορετική μεταχείριση. Ήξερα όμως ότι μετά, στην αγορά εργασίας, θα έπρεπε να αποδείξω περισσότερα από έναν άντρα συνάδελφό μου».

virginia-stem_city.png
Βιργινία



Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα μόνο στον κλάδο της Μηχανολογίας. Ακόμη και τον τομέα της Τεχνολογίας, με τον οποίο όλες και όλοι είμαστε πια πολύ εξοικειωμένες/οι, πολύ λίγα κορίτσια τον επιλέγουν για τις σπουδές τους.

«Πέρασε ένας χρόνος από την απόφασή μου να ακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Web and Smart Systems, και χαίρομαι τόσο πολύ που μπορώ να πω σήμερα ότι ήταν μια από τις καλύτερές μου επιλογές», λέει η Κάτια, που σήμερα σπουδάζει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Frederick. «Χαίρομαι που δεν με κράτησε πίσω ο φόβος μου να δοκιμάσω κάτι τόσο ξεχωριστό. Νιώθω πιο κοντά σε αυτό που πάντα ήθελα να κάνω αλλά πίστευα πως είναι άπιαστο» λέει, και σημειώνει κάτι πολύ σημαντικό: «Πάρα πολλά κορίτσια δεν επιλέγουν τους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας λόγων των προκαταλήψεων που υπάρχουν. Ωστόσο η τεχνολογία είναι το μέλλον. Γιατί ως γυναίκες να μένουμε πίσω σε αυτό το κομμάτι; Γιατί να μην είμαστε κι εμείς μέρος του μέλλοντος;».

katia-stem_city.jpg
Κάτια



Πραγματικά, εάν οι γυναίκες δεν ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στους τομείς της Τεχνολογίας, των Επιστημών και της Μηχανικής, που παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης, θα χάσουν την πρόσβασή τους σε ακόμη περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες ευκαιρίες εργασίας στο άμεσο μέλλον. Αν συμβεί αυτό, ο στόχος της ισότητας των φύλων θα είναι ακόμη πιο απομακρυσμένος, το ίδιο και η επίτευξη ενός δίκαιου, βιώσιμου κόσμου. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτούς τους τομείς. Με τη διαφορετικότητα μπορεί να επιτευχθεί πραγματική καινοτομία, ανάπτυξη, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα.



Γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο Frederick ξεκίνησε μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία για να ενθαρρύνει περισσότερα κορίτσια να επιλέξουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στη Μηχανική και την Τεχνολογία. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, προσφέρει υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

«Στα 15-16 μου πίστευα ότι πρέπει να κάνω τις πιο εύκολες επιλογές για να τελειώνω επιτέλους. Ούτε άκουγα ποτέ, δυστυχώς, ενθαρρυντικά λόγια για να ακολουθήσω κάτι ξεχωριστό από τα συνηθισμένα. Γι’ αυτό και όταν έκλεισα τα 23 έλεγα ότι δεν μπορώ πλέον να μάθω κάτι στον κλάδο της τεχνολογίας! Σήμερα, απέδειξα ότι ακόμη και στα 24 μπορείς να ξεκινήσεις και να σπουδάσεις αυτό που πάντα ήθελες!», λέει η Κάτια. Συμφωνούμε απόλυτα!

Μάθε περισσότερα για τις υποτροφίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο Frederick στο πλαίσιο της εκστρατείας To all women and girls: Join the Journey in Technology and Engineering, εδώ.

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις, επικοινώνησε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός) ή στο email info@frederick.ac.cy

Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ