Βροχή από πεφταστέρια και αυγουστιάτικη πανσέληνος με φόντο τον καλοκαιρινό ουρανό

Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος στην καρδιά του Αυγούστου, ενώ την ίδια μέρα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και την αυγουστιάτικη πανσέληνο!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Τοπία της Κύπρου-FB / Αχιλλέας Αλεξάνδρου [Η φωτογραφία είναι από το Φράγμα Προδρόμου, κατά τη βροχή των Περσείδων το 2020]


Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.

perseus2.jpg



Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, το φαινόμενο άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2022, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ, οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Φάκας, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του.

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων, να παρατηρήσουν και την πανσέληνο.

perseids2018-1.jpg



Η καθιερωμένη εκδήλωση στην Κυπερούντα

Με την ευκαιρία αυτή, το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:00 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Όπως αναφέρεται «όσοι έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τα φέρουν μαζί τους ώστε να βοηθηθεί το κοινό στην αστροπαρατήρηση.

Επίσης λόγω του γεγονότος ότι την ίδια βραδιά θα έχουμε και το φαινόμενο της Πανσελήνου, όσοι διαθέτουν μουσικά όργανα προτρέπονται να τα φέρουν μαζί τους, ώστε μαζί με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο να μπορούμε να απολαύσουμε και τη μουσική.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για πληροφορίες: Τηλ. 99 131405, 99 643212».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ