Περισσότερες από 1,1 εκ. θαλάσσιες χελώνες θανατώθηκαν παράνομα τα τελευταία 30 χρόνια
Οι θαλάσσιες χελώνες κυνηγούνται για τροφή, για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική και για να πωληθούν ως αντικείμενα τέχνης, διακόσμησης ή ως κοσμήματα.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
2
λεπτά
Περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια θαλάσσιες χελώνες έχουν θανατωθεί παράνομα τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Παρά τους νόμους για την προστασία τους, οι επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εκτιμούν ότι περίπου 44.000 χελώνες σε 65 χώρες σκοτώθηκαν παράνομα προς εκμετάλλευση κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.
Ο Τζες Σένκο, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι αριθμοί είναι πραγματικά υψηλοί και σχεδόν σίγουρα υποεκπροσωπούνται επειδή είναι απλώς πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί οποιοδήποτε είδος παράνομης δραστηριότητας».
Οι θαλάσσιες χελώνες κυνηγούνται για τροφή, για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική και για να πωληθούν ως αντικείμενα τέχνης, διακόσμησης ή κοσμήματα. Το κυνήγι και η εμπορία χελωνών είναι μέρος ενός παγκόσμιου παράνομου εμπορίου άγριας ζωής αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (€ 22.9 δις) ετησίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Για να διαπιστωθεί το μέγεθος του παράνομου κυνηγιού χελωνών, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 209 διαφορετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αρχειοθετημένες αναφορές μέσων ενημέρωσης, ερωτηματολόγια και αναφορές οργανισμών διατήρησης.
Η μελέτη εντόπισε ότι σχεδόν 43.000 χελώνες διακινήθηκαν παράνομα μεταξύ 1990 και 2010, αλλά ο αριθμός αυτός πιθανώς να είναι πολύ μεγαλύτερος, τόνισε ο Σένκο.
Δείτε επίσης
Δεκάδες πράσινες θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν νεκρές σε ένα ιαπωνικό νησί
Όσα δεν ξέρεις για τις χελώνες της Κύπρου
Η Νοτιοανατολική Ασία και η Μαδαγασκάρη είναι οι κύριες εστίες για το κυνήγι θαλάσσιας χελώνας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Global Change Biology. Το Βιετνάμ είναι το μέρος όπου ξεκινά το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης διακίνησης θαλάσσιων χελωνών και η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι πιο δημοφιλείς αγορές για παράνομα προϊόντα χελωνών, διαπίστωσε η έρευνα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις παράνομες χελώνες όσο οι χώρες υψηλότερου εισοδήματος συνεχίζουν να τις ζητούν ως είδη πολυτελείας, είπε ο Σένκο. «Σε πολλές κουλτούρες, το να έχεις μια ταριχευμένη χελώνα στο σπίτι σου μπορεί να αποτελεί σύμβολο status», είπε.
Περίπου το 95% των χελωνών που κυνηγιούνται λαθραία προέρχονται από δύο είδη: τις Πράσινες θαλάσσιες χελώνες και τις Κεραμοχελώνες . «Η πράσινη χελώνα θεωρείται η πιο νόστιμη - είναι αυτή που έχει το κρέας, τον πολτό, που αρέσει περισσότερο στους ανθρώπους να τρώνε», είπε ο Ρόντρικ Μαστ, πρόεδρος της OceanicSociety, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Οι Κεραμοχελώνες θανατώνονται για το όμορφο κέλυφός τους, είπε.
Αυτά τα είδη αναφέρονται ως απειλούμενα και κρίσιμα απειλούμενα αντίστοιχα, αλλά, στις περιοχές που στοχοποιούνται, είπε ο Senko, υπήρχαν σχετικά μεγάλοι και σταθεροί πληθυσμοί. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της παράνομης διακίνησης είναι κάπως περιορισμένη.
Ένα πιο θετικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι η παράνομη εκμετάλλευση θαλάσσιων χελωνών έχει μειωθεί κατά 28% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι η μείωση οφείλεται στην αυξημένη νομική προστασία.
«Χαίρομαι που βλέπω ότι έχει μειωθεί. Αλλά δεν περιμένω ότι το κυνήγι των χελωνών θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς», είπε ο Μαστ.
Δείτε επίσης
Ο γηραιότερος χελώνιος στον κόσμο, ο Τζόναθαν, έκλεισε αισίως τα 190
Έχασαν τη χελώνα τους και 30 χρόνια μετά ανακάλυψαν ότι ζούσε (σχεδόν) δίπλα τους