Ο γηραιότερος χελώνιος στον κόσμο, ο Τζόναθαν, έκλεισε αισίως τα 190

Έχει χάσει την όρασή του και ελαφρώς την αίσθηση της όσφρησης, αλλά τρώει καλά, κοιμάται καλά και κάνει (πολύ καλό) σεξ με την Έμμα ή τον Φρεντ.

Article featured image
Article featured image


Ο Τζόναθαν ζει στο βρετανικό νησί της Αγίας Ελένης, στις Σεϋχέλλες, από το 1882. Εκτιμάται πως τότε ήταν ήδη 50 χρόνων, δηλαδή -πάνω κάτω- γεννήθηκε το 1832. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έκλεισε -πάνω κάτω- τα 190, ξεπερνώντας κατά πολύ το προσδόκιμο του είδους του που είναι τα 150 έτη.

http---cdn.cnn.com-cnnnext-dam-assets-220126130411-03-oldest-tortoise-jonathan-scli-intl.jpg
H εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο μετά την άφιξη του Τζόναθαν στο νησί.


O Tζόναθαν, λοιπόν, είναι το γηραιότερο χερσαίο ζώο τούτου εδώ του (μάταιου) κόσμου. Με 190 χρόνια να βαραίνουν το κέλυφός του, δεν θα μπορούσε να μην είναι. Ζυγίζει 200 κιλά και η είδηση των εκατοστών ενενηκοστών γενεθλίων του δημοσιεύτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Βέβαια, η γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa) ήταν ήδη κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες ως το γηραιότερο ζωντανό ζώο της ξηράς, αλλά τώρα είναι επίσημα η γηραιότερη χελώνα ή τουλάχιστον η γηραιότερη χελώνα της οποίας η ηλικία έχει καταγραφεί. Ο Τζόναθαν νίκησε τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ Tu’i Malila, ο οποίος έζησε τουλάχιστον 188 χρόνια πριν πεθάνει το 1965.



Ο Τζόναθαν εμφανίστηκε στο νησί του Νότιου Ατλαντικού το 1882, ως δώρο του Βρετανού διοικητή της αποικίας και μετέπειτα κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, Σερ Ουίλιαμ Γκρέι Ουίλσον. Τότε ήταν παράδοση να δίνονται χελώνες ως διπλωματικά δώρα, σε όλον τον κόσμο «εάν δεν τις έτρωγαν», εξήγησε η Τείνι Λούσι του St. Helena Island Society for the Prevention of Cruelty to Animals, στο PetaPixel. Πρόσθεσε πως «όταν προσφέρθηκε ως δώρο, ήταν πλήρως ανεπτυγμένος, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ήδη τουλάχιστον 50 χρόνων. Επομένως πρέπει να “γεννήθηκε” το 1832».

_122727149_jonathan1.jpg



Τη φροντίδα του Τζόναθαν, στην παρούσα φάση, την έχει αναλάβει ο κτηνίατρος, Τζο Χόλινς, ο οποίος έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση του νησιού όταν ο Τζόναθαν ήταν άρρωστος «και δεν μπορούσε να βοσκήσει».

Ο Τζόναθαν είναι τυφλός και δεν έχει όσφρηση, αλλά εξακολουθεί να βόσκει στην αυλή της κατοικίας του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, όπου ζει με την παρέα του, τις γιγάντιες χελώνες Ντέιβιντ, Έμμα και Φρεντ. Για να διασφαλιστεί ότι παίρνει αρκετές θερμίδες, οι κτηνίατροι των ταΐζουν μια φορά την εβδομάδα. Τα αγαπημένα του φαγητά είναι το λάχανο, το αγγούρι και το καρότο. Εκτός από το φαγητό, τα κύρια ενδιαφέροντα του Τζόναθαν περιλαμβάνουν τον ύπνο και το... ζευγάρωμα.

Παρά την ηλικία του, λοιπόν, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να έχει καλή λίμπιντο. «Έχει χάσει την όρασή του και ελαφρώς την αίσθηση της όσφρησης, αλλά ακούει τα βήματα μας -ή νιώθει την πίεση τους στο έδαφος-, έχει όρεξη και αυτό δείχνει πως έχει υγεία», είπε ο κτηνίατρος Χόλινς, προσθέτοντας ότι «έχει ακόμα καλή λίμπιντο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ζευγαρώνει συχνά με την Έμμα ή τον Φρεντ -ξέρετε πως τα ζώα συχνά δεν δίνουν σημασία στο φύλο».

jonathon-gay-turtle.jpg



Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη όλες τις διαδικασίες που επιτρέπουν σε χελώνες όπως ο Jonathan να ζήσουν τόσο πολύ. Οι γιγάντιες χελώνες σκοτώνουν γρήγορα τα κατεστραμμένα κύτταρα σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση, η οποία τους επιτρέπει να προστατεύονται από την κυτταρική φθορά που συμβαίνει καθώς γερνάμε.

Η μακροζωία του Τζόναθαν μπορεί να είναι χωρίς προηγούμενο στη στεριά, αλλά υπάρχουν ζώα στο νερό που ζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) εκτιμάται ότι έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 272 ετών και η hydra, μια ομάδα μικρών ασπόνδυλων που μοιάζουν με μέδουσες, αναγεννούν συνεχώς τα κύτταρά τους και δεν φαίνεται να γερνάνε καθόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ