Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί: Ανοικτές Συζητήσεις στο 6ο Φεστιβάλ Νέων «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ

Το Φεστιβάλ αποτελεί για ακόμα μια χρονιά σημείο συνάντησης των νέων και μέσω των Ανοικτών Συζητήσεων που φιλοξενεί, επιδιώκει να αποτελέσει έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και προβληματισμών σχετικά με θέματα που απασχολούν τη νεολαία.

Article featured image
Article featured image


Το Φεστιβάλ Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 στο Πάρκο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, έρχεται δυναμικά με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες και αγαπημένες δράσεις όπως το NGO Fair, το Tech Fair κι επιστημονικά πειράματα, προβολές ταινιών μικρού μήκους και παρατήρηση αστεριών, παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους, Ανταλλακτική και Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και αγώνα καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ αποτελεί για ακόμα μια χρονιά σημείο συνάντησης των νέων και μέσω των Ανοικτών Συζητήσεων που φιλοξενεί, επιδιώκει να αποτελέσει έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και προβληματισμών σχετικά με θέματα που απασχολούν τη νεολαία.

Η ενεργή πολιτότητα, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, η ισότητα των φύλων και η σεξουαλικότητα είναι τα θέματα της σειράς των ανοικτών συζητήσεων που θα φιλοξενήσει το φετινό Φεστιβάλ, προάγοντας την ανταλλαγή ιδεών και παραγωγή νέας γνώσης στο πλαίσιο ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου.

Αρχή στις Ανοικτές Συζητήσεις, θα κάνει το ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο Cardet, με το εργαστήρι «Κλιματική αλλαγή: τελειώνει ο χρόνος;», κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις άμεσες επιπτώσεις της μέσω διαδραστικών εργαλείων.

Θα ακολουθήσει συνάντηση από το Cy.R.C. Cyprus Refugee Council με θέμα την κοινωνική ένταξη των νέων γυναικών προσφύγων στην Κύπρο, όπου θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση, οι προκλήσεις και η μελλοντική πορεία του ζητήματος.

Στη συνέχεια, ο δυναμικός φορέας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για έμφυλα ζητήματα, Θκυό Λόγια, θα διοργανώσει συζήτηση με θέμα «Διακρίσεις και γυναίκα με μεταναστευτική βιογραφία στην Κύπρο», στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Με όραμα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), θα διοργανώσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα τις μορφές και τα πρώιμα σημάδια βίας στην οικογένεια, προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για το κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ΜΚΟ Youth Dynamics, ενεργή σε ευρωπαϊκά θέματα και προγράμματα που παρέχουν ευκαιρίες στους νέους, διοργανώνουν το εργαστήρι «Oι νέοι συναντούν τα Youth Goals», μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τους 11 Ευρωπαϊκούς στόχους (Youth Goals) για τη νεολαία, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και το όραμα της ευρωπαϊκής νεολαίας, θέλοντας να επικοινωνήσουν τη σημαντικότητα της επένδυσης στους νέους ως παράγοντες θετικής αλλαγής, μέσω της καλλιέργειας συνθηκών για ενεργή συμμετοχή και πολιτότητα.

Τη σειρά των Ανοικτών Συζητήσεων θα κλείσει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), προσεγγίζοντας το θέμα της σεξουαλικότητας στη συζήτηση «Ας μιλήσουμε για σεξουαλική απόλαυση» υπό το σύνθημα “Pleasure matters”, απενοχοποιώντας τη σεξουαλικότητα ως ένα δικαίωμα, το οποίο πρέπει να απολαμβάνεται και να εκφράζεται με ελευθερία, ισότητα, σεβασμό και αγάπη.

Κάθε νέος έχει δικαίωμα άποψης και έχει λόγο στα κοινωνικά ζητήματα του τόπου, ως ενεργός πολίτης και μελλοντικός φορέας θετικής αλλαγής. Αν θες κι εσύ να ακουστεί η φωνή σου, τότε επισκέψου το 6ο Φεστιβάλ Νέων “Up To YOU(th)” του ΟΝΕΚ και γίνε μέρος μιας παρέας νέων με κοινές ανησυχίες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ανοικτών Συζητήσεων, εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ