Το Europride 2022 πραγματοποιήθηκε τελικά, παρά την απαγόρευση των Αρχών

Εικόνες πολύχρωμης αγάπης αλλά και έντασης στους δρόμους του Βελιγραδίου.

Article featured image
Article featured image


Μετά από εβδομάδες έντασης και διχασμού στη Σερβία για την παρέλαση του Europride, τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά όπως έλεγαν οι διοργανωτές. Παρά την απαγόρευση των αρχών, η πίεση που ασκήθηκε στη σερβική κυβέρνηση από τους διεθνείς θεσμούς είχε αποτέλεσμα. Την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την διεξαγωγή της παρέλασης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά σε διαφορετική και μικρότερη διαδρομή, όπως και έγινε.



«Δεν είναι κάτι εύκολο να οργανωθεί κάτι τέτοιο. Να υπενθυμίσω σε όλους πως αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται Europride όχι μόνο στο Βελιγράδι ή τη Σερβία αλλά στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια ευρύτερα», είπε ο Ευρωβουλευτής Βλαντιμίρ Μπίλτσικ στο euronews.



Χιλιάδες μέλη των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων της Ευρώπης παρέλασαν στο κέντρο του Βελιγραδίου και η πορεία κατέληξε σε πάρκο, όπου ακολούθησε πάρτι.



Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να εμποδίσουν όσους συμμετείχαν σε αντιδιαδηλώσεις για την πορεία υπερηφάνειας.



Επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, από ομάδες ακροδεξιών και ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων, που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας. Επίσης οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.



Πολιτικοί των κεντροαριστερών κομμάτων, ευρωβουλευτές και πρεσβευτές συμμετείχαν στην πορεία, σε ένδειξη συμπαράστασης.



Όπως είχαν δεσμευτεί, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβησαν στο Βελιγράδι για το Europride μαζί με αρκετούς ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από πολλές χώρες.

@openlynews Over 60 people were arrested as police clashed with right-wing groups trying to disrupt #EuroPride, while several thousands joined the march in #Belgrade to demand LGBTQ+ rights in #Serbia ♬ original sound - FrankieJGrande



Η Ευρωπαία επίτροπος για την Ισότητα, Χελένα Ντάλι, βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Σερβίας και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για την απόφαση να απαγορευθεί η πορεία υπερηφάνειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ