Αν θες να ταξιδέψεις σε αυτήν τη χώρα πρέπει να πληρώσεις $200 μόνο για να μπεις

Την Παρασκευή θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της, για πρώτη φορά μετά το κλείσιμό τους λόγω της πανδημίας.

Article featured image
Article featured image


Τα σύνορά του στους τουρίστες ανοίγει την Παρασκευή το βασίλειο του Μπουτάν, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Όσοι όμως επιθυμούν να επισκεφτούν την ασιατική χώρα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, θα πρέπει να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ημερήσιο τουριστικό φόρο.

Το Μπουτάν έχει τη φήμη ότι παρέχει στους ταξιδιώτες μια σπάνια «γεύση» αυθεντικότητας σε έναν κόσμο γεμάτο με τουριστικές παγίδες.

Όταν η χώρα έκλεισε τα σύνορά της, τον Μάρτιο του 2020, ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19, οι ταξιδιώτες που έφταναν στο Μπουτάν έπρεπε να πληρώσουν ένα ελάχιστο ημερήσιο τουριστικό πακέτο ύψους περίπου 200-250 δολ. Το ποσό του τουριστικού πακέτου ήταν ανάλογα με την εποχή του χρόνου, ενώ στην τιμή περιλαμβανόταν συχνά το κόστος ξενοδοχείου, φαγητού, μεταφοράς και ξεναγού, καθώς και ένα υποχρεωτικό τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης ύψους 65 δολ.

Όμως στα τέλη Ιουνίου, το Μπουτάν ψήφισε νομοσχέδιο εισφοράς τουρισμού που καταργούσε την ελάχιστη ημερήσια τιμή πακέτου για να μπορέσει να αυξήσει το Τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης από τα 65 στα 200 δολ. ανά άτομο, την ημέρα. Τα ταξιδιωτικά έξοδα- για ξενοδοχεία και φαγητό, για παράδειγμα - δεν καλύπτονται από αυτό το τέλος. Παρέχεται, ωστόσο, έκπτωση για τις οικογένειες.

«Είναι 50% φθηνότερο για παιδιά μεταξύ 6-12 ετών και... δωρεάν για παιδιά 5 ετών και κάτω», δήλωσε ο Raju Rai, διευθύνων σύμβουλος της «Heavenly Bhutan Travels», σύμφωνα με το cnbc.

Το Μπουτάν, και όσοι υποστηρίζουν τη νέα πολιτική, ισχυρίζονται ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τον συνεχή στόχο της χώρας να προσελκύσει τουρισμό «υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου». Για να γνωρίσουν τη χώρα, οι επισκέπτες πρέπει «να συμβάλλουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Μπουτάν», σύμφωνα με την εταιρική ιστοσελίδα του Συμβουλίου Τουρισμού της χώρας.

Το Συμβούλιο Τουρισμού ανέφερε ότι τα τέλη θα διατεθούν για την αναβάθμιση των υποδομών, την εκπαίδευση εργαζομένων στον ταξιδιωτικό κλάδο, τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που παρέχουν δίκαιους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια ανάλογη πρακτική αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023 στη Βενετία, στην οποία οι τουρίστες που θα την επισκέπτονται για μονοήμερο, θα πρέπει να πληρώνουν «τέλος εισόδου» αξίας 3 με 10 ευρώ, αναλόγως της εποχής. Αν οι τουρίστες μείνουν στην Ιταλική πόλη για διανυκτέρευση δεν χρειάζεται να πληρώσουν κάτι επιπλέον. Σε σχετικό δημοσίευμα του euronews, αναφέρεται πως όποιος θέλει να επισκεφτεί τη Βενετία, θα πρέπει να κάνει επίσης «κράτηση», ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερτουρισμού.


Με πληροφορίες από naftemporiki, cnbc, euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ