Τι είναι τελικά το «εξωγήινο χρυσόψαρο» που δεν είχε πρωκτό;

Έζησε πριν από περίπου 330 εκατ. χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Guardian

Κάποιο είδος μαλακίου φαίνεται ότι ήταν το «εξωγήινο χρυσόψαρο», όπως ονομάζεται το πλάσμα που είχαν εντοπίσει ειδικοί σε απολιθώματα και φέρεται να έζησε πριν από περίπου 330 εκατομμύρια χρόνια.

Το Typhloesus wellsi ανακαλύφθηκε στο Bear Gulch Limestone στη Μοντάνα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποτέλεσε για δεκαετίες ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι φέρεται να είχαν ταυτοποιήσει όλα τα υπόλοιπα ευρήματα εκτός από αυτό. Η ανατομία του «εξωγήινου χρυσόψαρου» δημιουργούσε σύγχυση στους επιστήμονες καθώς έχει σώμα σε σχήμα μπάλας ράγκμπι μήκους έως 90 mm, ένα πτερύγιο στο πίσω άκρο, ενώ δεν είχε ούτε ραχοκοκαλιά, ούτε πρωκτό, αλλά ούτε και κέλυφος. Μάλιστα, ο εντοπισμός δοντιών μέσα στο απολίθωμα είχε κάνει τους ερευνητές να βρεθούν σε αδιέξοδο, ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι ήταν υπολείμματα από το τελευταίο γεύμα του με ένα εξαφανισμένο είδος ψαριού.

Ο δρ Jean-Bernard Caron, που συνυπογράφει την έρευνα για το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, είπε: «το εξωγήινο χρυσόψαρο ήταν ορφανό στο δέντρο της ζωής. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι μπορεί να είναι ένα είδος μοναδικής ομάδας μαλακίων που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της ανθρακοφόρου περιόδου και τελικά εξαφανίστηκε». Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters, ο Caron και ο συνάδελφός του, καθηγητής Simon Conway Morris, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, περιγράφουν πώς μελέτησαν περίπου δώδεκα δείγματα του Typhloesus wellsi που φιλοξενούνται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, πολλά από τα οποία δεν είχαν μελετηθεί πριν.

Οι ερευνητές εντόπισαν στο κέντρο του Typhloesus wellsi σύστημα επεξεργασίας της τροφής παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στα μαλάκια σήμερα. Βρίσκεται στο έντερο του, έχει μήκος 4 χιλιοστών και αποτελείται από δύο σειρές με περίπου 20 τριγωνικά δόντια, κυρτά προς τα πίσω.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα είδος μαλακίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ παράξενο μαλάκιο», είπε ο Caron, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο όλοι να συμφωνήσουν με την ερμηνεία της ομάδας ότι το πλάσμα μπορεί να ήταν ένας τύπος γαστερόποδου, οικογένεια που περιλαμβάνει σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ