Από τα κινητά τους το έμαθαν οι επιβάτες του αεροπλάνου στο «Ελ. Βενιζέλος» πως «απειλούνταν» με βόμβα

Για φάρσα επρόκειτο τελικά η ειδοποίηση για τη βόμβα, η οποία προκάλεσε πανικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Article featured image
Article featured image


Ειδοποίηση για βόμβα έστειλε χθες το απόγευμα αεροπλάνο, Boeing 738 της Ryanair, από την Πολωνία, με 192 επιβαίνοντες.

Λόγω της απειλής, το αεροπλάνο συνόδευσαν μαχητικά F-16 ενώ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου κατευθύνθηκε το αεροπλάνο, μετέβησαν και ειδικές δυνάμεις.


Renegade

Αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται υπό πειράτευση ή φέρουν απειλές αφορά ο κωδικός «Renegade», ο οποίος ενεργοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής για το αεροπλάνο της Ryanair, με προορισμό την Αθήνα.

Το «Renegade» είναι μία λέξη που δεν θέλει να ακούσει κανένας πιλότος πολιτικού αεροσκάφους. Μια λέξη που στη γλώσσα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας σημαίνει συναγερμός για πιθανή αεροπειρατεία που περιλαμβάνει ακόμη και ενδεχόμενο κατάρριψης ενός αεροσκάφους γεμάτο πολίτες.

Το πρωτόκολλο «Renegade» σημαίνει ότι ενημερώνεται ο πιλότος του αεροσκάφους ότι υπάρχει απειλή ή το αεροσκάφος έχει ήδη καταληφθεί από πειρατές.

Το εν λόγω πρωτόκολλο είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει -εφόσον είναι δυνατό- την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο αναχώρησης με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών με μια πτήση αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Κατοβίτσε της Πολωνίας, όταν κατά τη διάρκεια της πτήσης υπήρξε πληροφορία για βόμβα από νατοϊκό στρατηγείο και ενώ ήταν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο.


Εκκένωση και διερεύνηση

Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 5:40 μ.μ. στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου. Έγινε πολύ γρήγορα η εκκένωσή του ενώ οι αρχές προχώρησαν σε εξονυχιστική διερεύνηση του αεροσκάφους.

Τελικά, η ειδοποίηση αποδείχθηκε ψευδής. Σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου οι ελέγχοι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 7:20 μμ.

Στο σημείο είχαν σπεύσει η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για το περιστατικό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αναφέρει ότι: «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος". Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο».


Άγνωστο το ποιος ευθύνεται

Το ερώτημα ποιος ευθύνεται για τη φάρσα που προκάλεσε συναγερμό δύο ωρών για το Boeing 738 της Ryanair στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μένει αναπάντητο, ενώ η λήξη συναγερμού δόθηκε χωρίς να βρεθεί τίποτα ύποπτο στο αεροσκάφος με 192 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 8 παιδιά.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, απλά όταν προσγειωθήκαμε είδαμε τα πυροσβεστικά στο διάδρομο. Μας πήγαν σε άλλο διάδρομο, υπήρξε μια αναμονή για μία ώρα περίπου και εμείς παραμέναμε μέσα στο αεροπλάνο. Έβγαιναν οι επιβάτες σταδιακά», ανέφερε επιβάτης ενώ σημείωσε ότι «ήρθαν κάποια σκυλιά και άρχισαν να μυρίζουν τις αποσκευές. Όταν ανοίξαμε τα κινητά μας μάθαμε τι συμβαίνει από τους συγγενείς μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ