Μια απρόσμενη ανακάλυψη στην επιφάνεια του Άρη

Την παρομοιάζουν με το πρόσωπο ενός ζώου από τον δικό μας πλανήτη.

Article featured image
Article featured image


Οι επιστήμονες έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη στην επιφάνεια του Άρη: έναν σχηματισμό που μοιάζει με το πρόσωπο μιας αρκούδας.

Μια κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA τράβηξε μια φωτογραφία του σχηματισμού στις 12 Δεκεμβρίου. Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που χειρίζεται την κάμερα, μοιράστηκε την εικόνα την περασμένη Τετάρτη.

Δύο μάτια σχηματίζονται από δύο κρατήρες. Ένας λόφος με «καταρράκωση σε σχήμα V» μοιάζει με ρύγχος. Ένας κυκλικός σχηματισμός συμπληρώνει το σχέδιο δημιουργώντας ως περίγραμμα ένα κεφάλι.



«Το κυκλικό σχήμα μπορεί να οφείλεται στην καθίζηση μιας δομής πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης», λέει το Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Ίσως η μύτη είναι ηφαιστειακή εκβολή ή λάσπη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν φωτογραφίες στον Άρη με μια απόκοσμη ομοιότητα με οντότητες στον δικό μας πλανήτη. Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν εικόνες ή μοτίβα όπου δεν υπάρχουν, ένα φαινόμενο γνωστό ως παρειδωλία.

Το 1997, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μεγάλο βράχο στον Άρη που ονόμασαν «Pooh Bear». Και το 1976, το διαστημόπλοιο Viking 1 της NASA εντόπισε το «πρόσωπο του Άρη», σχεδόν δύο μίλια από άκρη σε άκρη, σε μια περιοχή του Άρη που ονομάζεται Κυδωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ